12:58, 16.04.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Irinej: Ostanite gde ste, zemlja srpska ne može biti tuđa nego srpska (FOTO)Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da srpska zemlja ne može biti tuđa nego srpska. Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.

irinej-ostanite-gde-ste-zemlja-srpska-ne-moze-biti-tuda-nego-srpska-foto

Radio Kontakt Plus

Vi morate doneti sudbonosnu odluku, to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda da ostanete ovde gde ste, poručio je okupljenima patrijarh srpski Irinej.

On je pozvao Srbe na jedinstvo i istakao da „Kosovo nije prazno od Srba“ i da ga posebno raduje što se deca rađaju na Kosovu.

„Crkva se moli za svoj narod na KiM. Srbija i SPC misli i bori se za svoj narod na Kosovu,“ - rekao je patrijarh srpski i istakao da „ono što smo primili od predaka moramo ostaviti u nasleđe“.

“Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi kako Kosovo treba ili podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko” - kazao je patrijarh.

Podsetivši, da je blizu 20 godina živeo u Prizrenu, patrijarh Irinej je rekao da ne može da zamisli da “moj Prizren ode nekom drugom narodu, koji je bio prestonica kod dva vladara, da je poklonimo… Pa ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar Božji?” - upitao je patrijarh srpski.

On je kazao i da smo za kompromis, ali onakav po kome će KiM ostati u Srbiji jer, istakao je, srpska zemlja ne može biti tuđa, već srpska.

“Mi želimo kompromis i molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromisa u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, a narodu albanskom, da im se da puno pravo dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik… No zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije, i ovo je vrsta okupacije, no to je vreme koje traje i to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje” - podvukao je patrijarh Irinej.

On je rekao da je to stav naše Crkve, i da ne odstupaju od toga, te da će se na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, boriti i ubeđivati “one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje”.

KiM je naša najsvetija zemlja, ono što je za Izrael Jerusalim i Palestina to je za nas KiM sa svetim zadužbinama, svetinjama, manastirima, crkvama i grobovima, naglasio je patrijarh Irinej i dodao da ima znakova da se nešto i menja u našu korist, te izrazio nadu da će se tako i nastaviti.

“I da Srbi i Srbija ovom prilikom, drugom kosovskom prilikom, sačuva ove blagoslovene prostore i svoj blagosloveni narod koji ovde živi na temeljima, pored grobova svojih vekovima” - rekao je patrijarh srpski.

Irineja su u Kosovskoj Mitrovici dočekali, pored vladike raško-prizrenskog Teodosija sa sveštenstvom i članovi crkvenog hora "Branislav Nušić", kao i predstavnici Srpske liste na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem.

Patrijarh Irinej boravi na Kosovu peti dan.Tagovi: MitrovicaSPCPatrijarh Irinej

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije