16:58, 22.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Italijanski vojno-medicinski tim pomaže Kosovu u borbi protiv COVID-19Italijanski vojno-medicinski tim, koji je na Kosovo stigao početkom septembra i koji će u narednim nedeljama biti aktivan u okviru italijanske nacionalne inicijative Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova, u znak podrške odgovoru ovdašnjih institucija na Covid-19, predstavljen je danas na konferenciji za medije.

italijanski-vojno-medicinski-tim-pomaze-kosovu-u-borbi-protiv-covid-19

Foto: KFOR

Konferenciji su prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti, ambasador Italije u Prištini Nikola Orlando i komandant KFOR-a, general-major Mikele Risi, saopšteno je iz ove misije.

Tim koji je obezbedila vojska, mornarica, vazduhoplovne snage i Karabinjeri, čine doktori specijalisti i medicinske sestre, a predvodi ga Major Kristijan Vito Beneđiamo (Cristian Vito Benegiamo), koji je, kao i ostali članovi tima, radio na prvoj liniji fronta protiv Kovid-19 u raznim bolnicama u severnoj Italiji tokom ranih faza vanredne situacije, značajno doprinoseći pozitivnom odgovoru na pandemiju, navodi se u saopštenju. 

Ukazuje se da je italijanska agencija za razvojnu saradnju, koja je aktivna već nekoliko godina u podršci lokalnom zdravstvenom sistemu, u nekim slučajevima Kosovu obezbedila zdravstvenu opremu za prevenciju širenja pandemije, a ujedno obezbeđuje i vezu sa kosovskim zdravstvenim institucijama.

Kako se dodaje, tim je već imao nekoliko sastanaka sa zdravstvenim osobljem u kosovskim bolnicama, kako bi izradio i ojačao metode u borbi proti Kovida-19 pred zimsku sezonu i drugi talas infekcije.

Uslediće i druge savetodavne aktivnosti uz učešće kosovskih lekara, u vezi sa  prevencijom virusa putem komunikacije, i organizacije veb-seminara o različitim temama vezanim za Kovid-19, u saradnji sa Vojnom poliklinikom Celio u Rimu.

„Ovom artikulisanom intervencijom u znak podrške kosovskim zdravstvenim vlastima, Italija se afirmisala kao primarni partner u borbi protiv koronavirusa zajedno sa institucijama i građanima Kosova“, rekao je ambasador Orlando.

"Ovaj vojno-medicinski tim, obučen na terenu u najtežim fazama pandemije u Italiji, donosi neuporedive kompetentnosti. To je izvanredan novi primer civilno-vojne saradnje koji potvrđuje našu nacionalnu posvećenost Kosovu. Uloga stanovništva je i dalje od suštinske važnosti. Pozivam sve građane Kosova da i dalje striktno poštuju jednostavna pravila koja pobeđuju virus: stavite maske, držite rastojanje i redovno perite ruke. Zajedno ćemo uspeti!", poručeno je na konferenciji.

Komandant KFOR-a naglasio je doprinos misije NATO-a na Kosovu u ovoj oblasti. 

„KFOR olakšava rad vojno-medicinskog tima kao što je i bio slučaj poslednjih meseci sa specijalizovanim timom italijanske vojske koji je obnovio mnoge javne zgrade širom Kosova. KFOR-ova uloga u olakšavanju takođe je bila korisna u sličnim bilateralnim aktivnostima u pomoći institucijama na Kosovu koje su sprovele zemlje NATO-a i partneri kao što su Poljska, Turska i Austrija“, istakao je Risi.

Vođa italijanskog vojno-medicinskog tima, major Beneđiamo naglasio je značaj prevencije u borbi protiv COVID-19, podvlačeći klimu profesionalne saradnje koja je već uspostavljena sa lekarima glavnih bolnica na Kosovu.

Od izbijanja virusa na Kosovu, Italija je bila na prvoj liniji pružanja pomoći lokalnim vlastima. Između ostalog, italijanski vojni kontingent KFOR-a nedavno je obnovio dve škole, omogućavajući im da ponovo budu otvorene na vreme za početak školske godine u skladu sa propisima protiv COVID-19. Italijanska agencija za međunarodnu saradnju ojačala je nacionalni zdravstveni sistem isporukom kompletnog odeljenja za kardiohirurgiju, specijalizovanom obukom lekara i medicinskih sestara, i na kraju nedavno je predala laboratoriju za virusne analize i značajne količine lične i medicinske zaštitne opreme, zaključuje se u saopštenju.


Tagovi: KFOR ZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije