22:47, 09.09.2020Izvor: Beta, N1

Iz Brisela poručuju da je ZSO bitan i nezaobilazan element dogovora o KosovuRanije potpisani sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) je, kao bitan i nezaobilazan elemenat, ponovo stavljen na dnevni red obnovljenog dijaloga Beograd-Priština, a sve o čemu se pregovara je u funkciji neposrednog i što bržeg postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma dve strane o uređenju međusobnih odnosa, preneli su agenciji Beta upućeni evropski diplomatski zvaničnici u Briselu.

iz-brisela-porucuju-da-je-zso-bitan-i-nezaobilazan-element-dogovora-o-kosovu

ec.europa.eu

Taj sporazum bi, kako je sebi za cilj postavila Evropska unija kao posrednik i "pružalac dobrih usluga" u dijalogu, rekli su oni, morao da bude prihvatljiv za EU i da bude postignut u roku ne dužem od godinu dana.

Oni su time objasnili za agenciju Beta zašto je posrednik EU Miroslav Lajčak posle sastanka na visokom nivou Beograd-Priština u ponedeljak, izjavio da je "prvi put bilo reči, kao delu pregovora o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, o dogovorima za nevećinske zajednice" na Kosovu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, objasnio je da je na pregovarački sto sad ponovo stavljen sporazum o Zajednici srpskih opština koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine, ali prištinske vlasti nisu htele da ga sprovedu.

Prvi put je u dijalog uvrštena i tema imovine i finansijskih potraživanja, ali se ispostavilo da je to vrlo osetljivo pitanje, objasnili su izvori u Briselu.

Dodali su da utanačeni konačni sporazum dve strane koji obema potpuno otvara put ka uključivanju u EU, "mora naći rešenja za sva otvorena pitanja".

Posrednik EU, Lajčak - podsetili su zvaničnici u Briselu - nedavno je na Bledu stavio do znanja da bi rok za postizanja tog sporazuma morao da se meri mesecima, a ne godinama, "iako mi u EU ne postavljamo nikakve rokove zato što brzina zavisi od volje dve strane da se nagode".

EU je vidno zainteresovana da se opipljivim rezultatima krene ka sporazumu o normalizaciji Beograd-Priština, jer Brisel je, rečeno je, pored uvođenja "nove metodologije" za brže i delotvornije pregovore o prijemu u članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana, spremio i ovih dana će obelodaniti "snažni ekonomsko-finansijski paket podrške i investicija" za taj region.

Izvori u Briselu su istakli da je vrlo uputna i svrsishodna bila izjava čelnika Beograda i Prištine da u Vašingtonu postignuti "sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa" što još više treba da doprinese ključnom posredovanju EU u dijalogu dve strane.


Tagovi: DijalogVladika TeodosijeBriselZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije