14:11, 04.05.2021Izvor: RTS, Radio Kontakt Plus

Iz Prištine najavljuju tužbu protiv Beograda za genocidKosovska vlada planira da pokrene tužbu za genocid protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sledeće godine, najavila je portparolka vlade Rozafa Keljmendi.

iz-pristine-najavljuju-tuzbu-protiv-beograda-za-genocid

Foto: Slavenski jutarnji

"Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte. Kada se proces izrade tog plana završi, izrada tužbe može da počne. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali očekujemo da možemo da je podnesemo pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema", rekla je Rozefa Keljmendi listu Koha ditore.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je podnošenje tužbe u svom prvom govoru u skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Međutim, dodaje list, da stručnjaci strahuju da Priština možda ne dobije ovaj slučaj kao prvi put kada je Međunarodni sud presudio da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

"Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama, domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu", rekla je portparolka kosovske vlade.

Dodaje da treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu obiman posao koji se radi iza scene.

Popović: Kosovo ne može da tuži vlastitu državu

"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", saopštenjem se oglasio pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Igor Popović.

Kako ističe, nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija tuži vlastitu državu.

"Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Кosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan. Takozvano Кosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija", ističe Popović.

Kaže da političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti.

"Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i stoga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke. Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi-pravničkih bitki koje su osuđene na propast", zaključuje Popović.


Tagovi: Vlada KosovaRatni zločinKancelarija za KiMKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije