13:34, 08.03.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Iz ugla novinarki: Mediji u doba koroneU medijima, tokom pandemije korona virusa, nije bilo predaha. Iako redukovane, što zbog obolelih, što zbog zaštite i izolacije zaposlenih, redakcije su u ovim, vanrednim okolnostima, proizvodile i više sadržaja neko inače.

iz-ugla-novinarki-mediji-u-doba-korone

Radio Kontakt Plus

Odgovornost prema publici u uslovima pandemije, još je veća, jer među ljudima vlada strah, veliki deo građanstva se nalazi u samoizolaciji i radi od kuće, a pritom najveći deo vremena provodi konzumirajući medije. 

Naše sagovornice, novinarke iz redakcija koje sa severa Kosova, izveštavaju na srpskom jeziku, govorile su između ostalog o funkcionisanja medija u kojima rade u novonastaloj situaciji koju diktira pandemija, izazovima sa kojima su se suočile i kako su ih prevazilzile.

Vesna Banović Vukašinović, novinarka RTV Mir iz Leposavića, kaže da se ona u uslovima pandemije, tokom rada, ponašala kao svi odgovorni građani, prateći epidemiološke preporuke.

Nije nailazila na značajnije probleme, a da dođu do informacije, novinari RTV Mir, nalazili su načine. Najveći izazovi bili su kaže, na početku pandemije, dok se nisu uspostavili načini komunikacije sa sagovornicima, koji su sada opšte poznati i prihvaćeni. 

Vesna ističe da je za unapređenje novinarstva i medija uopšte, jako bitna saradnja i kolegijalnost, posebno u vanrednim okolnostima.

Glavna i odgovorna urednica TV Most iz Zvečana, Sonja Milojević, kaže da su se zaposleni u ovom mediju postepeno navikavali na uslove koje diktira pandemija.

U početku je to bilo teško, jer ni sami nisu znali sa čime se suočavaju, o kakvom virusu se radi, ali su se vremenom prilagodili i uskladili ljudske kapacitete u odnosu na prioritete i mogućnosti.

Najveći izazovi novinara su pema rečima Milojevićeve, boravak na terenu, u crvenim zonama, praćenje toka pandemije, preživljavanje svega zabeleženog. 

Na TV Most, novinarke su većina. Dakle, više je žena nego muškaraca koji obavljaju novinarski posao. Sonja Milojević, napredak medija vidi kroz konstanto učenje, saradnju između mladih novinara i starijih kolega, uopšte timski rad. 

Glavna i odgovorna urednica Kontakt Plus radija, Jelena Marković, kaže da je shodno okolnostima koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, rad mnogih medija izmenjen i reorganizovan, ali na taj način da posao ne trpi, odnosno da publika ne bude uskraćena za tačnu informaciju, što je slučaj sa Kontakt Plus radijom i integrisanom web platformom koju uređuju novinari ove kuće.  

Za Jelenu Marković, najveći izazov tokom pandemije bio je praćenje izbora, za gradonačelnika Severne Mitrovice i vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.  

Specifični uslovi rada koje diktira pandemija, uticali su na to da mediji unaprede načine i mehanizme kako da ponude i plasiraju kvalitetnu informaciju - ukazuje Jelena.

Uskladiti privatne i poslovne obaveze ženama novinarkama inače nije lako, a posebno je to bilo teško u vanrednim okolnostima i izmenjenim uslovima rada i života koje nam je donela pandemija – kaže Jelena.  

Za stres koji donosi novinarski posao, delimična preventiva su, smatra urednica Kontakt Plusa, međusobno razumevanje, dobar međuljudski odnos u kolektivu, stalni razgovori i tolerancija.

Kompletnu emisiju u kojoj su tri novinarke podelile svoja iskustva tokom rada, u periodu koji je obeležila pandemija korona virusa, poslušajte ovde:

Proizvodnju i emitovanje ove emisije podržala je Misija OEBS-a na Kosovu. Izražena mišljenja i stavovi predstavljaju mišljenja i stavove  samih učesnika i autora i ne odražavaju nužno stavove OEBS-a.
 


Tagovi: MedijiSrbiKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije