22:30, 21.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Izložba o sublimaciji: Kako usmeriti nesvesne nagone i emocije na društveno korisne aktivnosti (FOTO)U okviru kampanje o mentalnom zdravlju i zdravom načinu izražavanja osećanja kod mladih, pod nazivom #JesiOK, koju sprovodi Omladinsko-edukativni klub "Sinergija", večeras je u prostorijama ove organizacije otvorena izložba o sublimaciji, u saradnji sa studentkinjom psihologije i slikarkom Tamarom Čolović.

izlozba-o-sublimaciji-kako-usmeriti-nesvesne-nagone-i-emocije-na-drustveno-korisne-aktivnosti-foto

Radio Kontakt Plus

Autorka izložbe, Tamara Čolović, podseća da je sublimacija nesvesni odbrambeni mehanizam menjanja socijalno neprihvatljivih nagona u društveno prihvatljive aktivnosti.

“Jedan od najboljih mehanizama odbrane je sublimacija i na osnovu njega možemo nekako da prebacimo, usmerimo naše nesvesne nagone, emocije ili osećanja tj. energiju, na neke društveno korisne aktivnosti, putem rada. Samim tim, rad može biti i u terapijske svrhe, što može biti jako dobro za ljude koji žele da rade na sebi, i koliko su spremni za to. Mislim da svako od vas može bar na neki način da se poveže sa nekom od mojih slika, i da bude u nekom trenutku zapravo samo u sadašnjosti sa njima ovde, da se na nekom dubljem nivou poveže sa njima ” – kazala je Čolović.

Sublimaciju je na jednom primeru opisao Filip Pajić, student psihologije. 

“Posvađate se na primer sa nekim – sa momkom, devojkom, mužem, suprugom…i dođe vam da slomite sve čaše u kafani. Da bi to preneli u nešto što je društveno prihvatljivo, onda pesnik napravi pesmu ‘Polomiću čaše od kristala’. Dakle on ne slomi stvarno čaše, već napiše pesmu o tome kako lomi čase, i time je nešto što je negativno preneo u nešto pozitivno i napravio nešto što je društveno prihvatljivo i korisno” – rekao je Pajić.

Izvršni direktor Sinergije Stefan Veljković, podsetio je da je ova omladinska organizacija pre nekoliko meseci počela sprovođenje kampanje #JesiOK, zbog čega je večerašnja izložba i organizovana.

“Ideja jeste da svakome u svom životu – roditeljima ,rođacima, prijateljima, s vremena na vreme postavimo to pitanje – jesi OK, kako si? Jer, važno je da znamo da je svako osećanje u suštini u redu, ali je stvar u tome na koji način ćemo da ga izrazimo” - rekao je Veljković.

Svi zainteresovani, izložbu mogu pogledati i sutra od 9 do 15h u prostorijama OEK Sinergija u ulici Knjaza Miloša bb.
 Tagovi: OEK Sinergija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije