Izložba prostornih instalacija prof. Ester Milentijević – vatromet ideja, kosmos smešten u lavirint

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, proteklu godinu ispratio je otvaranjem izložbe prostornih instalacija pod nazivom "Spiritualna eleastičnost u lavirintu", profesorke Ester ...
Image

Dekanica pomenutog fakulteta, prof. mr Ester Milentijević, zahvalila se kolegama, studentima i prijateljima koji su došli da joj pruže podršku.

Milentijević je kazala da joj nije bilo lako da organizuje ovu izložbu.

„Kad je trebalo da izložim svoje radove u ovom prostoru, iako znam svaki centimetar ove galerije, nije mi bilo lako. Prvi put sam shvatila šta znači biti glumac na sceni. Jako mi je teško u ovom trenutku i osećam veliku odgovornost“, dodala je Milentijević.

Ova izložba predstavlja retrospektivu njenih radova koji su nastajali od 2017. do 2021. godine.

„Metaforički sam htela da predstavim svaku moju emociju kroz koju sam prošla. Želela bih da svako od vas pogleda radove, da nađe neku svoju emociju“, rekla je Milentijević.

Profesor na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, mr Peko Nikčević, mišljenja je da je potrebno dobro razmisliti šta znači „Spiritualna elastičnost u lavirintu“, kako glasi naziv izložbe.

„Spiritualna elastičnost treba da bude vatromet ideja, kosmos smešten u lavirint, traženje fobija ili straha. Gde su tu tačke dodira? Ester je našla svoju tačku dodira, a vama preporučujem da otvorite um i prihvatite spiritualnu elastičnost, da uskočite u lavirinte i tražite svoja rešenja… Srešćete tamo negde Ester, ali ćete pronaći i neki deo sebe“, kazao je Nikčević.

On je dodao da je profesorka Milentijević “napravila svojevrstan lavirint u kojem posmatrač može steći lepo iskustvo, ali i obratno”.

„Kada se kaže 'igra' i 'let', onda to više podseća na nešto što je neobavezno, lagano, lepršavo… Ester nas vraća u njenu stvarnost i pokazuje da ta igra može da bude itekako precizna“, rekao je Nikčević.

Studentima Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini poručio je da uče od svojih mentora, ali da ih ne kopiraju.

„Ti radovi vaših profesora koje gledate, oni su tu da vas nauče nešto. To sigurno nije vaš put, vi ne treba da imitirate svoje profesore, treba da budete vi. Profesori svojim radovima vam pokazuju da ne postoji jedno već više rešenja, da treba da se tražite i da ćete se naći“, objasnio je Nikčević.

Primetno je to da na radovima prof. Ester Milentijević dominiraju simboli sove i ribe. Međutim, za potpuni doživljaj onoga što je stvaralac želeo da prenese na posmatrača potrebno je koristiti mobilnu aplikaciju “Artivive”.

Izložba je otvorena do 10. januara, pa ukoliko volite da vidite neobične stvari i usput naučite nešto, naša preporuka je da posetite galeriju Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.