12:25, 30.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Javni puls: Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo i dalje najveći problemi na KosovuNezaposlenost, korupcija i siromaštvo, prema mišljenju građana, i dalje su najveći problemi na Kosovu.

javni-puls-nezaposlenost-korupcija-i-siromastvo-i-dalje-najveci-problemi-na-kosovu

Foto: N1

To govore podaci iz istraživanja “Javni puls 18.” sprovedenog u martu i aprilu ove godine od strane UNDP-a.

"Najveći problem, prema mišljenju građana Kosova, ostaju isti: za 37.2% ispitanika to je nezaposlenost, zatim korupcija (23.5%) i siromaštvo (15.3%).”

Slično prethodnim istraživanjima, rezultati otkrivaju da većina ispitanika (52.7%) formira svoje mišljenje o korupciji na osnovu medijskog izveštavanja.

Ipak, prema dobijenim rezultatima, nivo zadovoljstva je najviši do sada, a od kako se radi istraživanje Javnog pulsa od 2010. zadovoljstvo radom izvršnih vlasti je povećano na 60.7%, što je uvećanje za 46.3%  u odnosu na novembar 2019. kada je bilo tek 14.4%.

Naime, zadovoljstvo radom premijera (Aljbina Kurtija) je rekordnih 65.4%, zatim radom predsednice Skupštine (Vjose Osmani) takođe rekordnih 72.4%, a u odnosu na nešto više od 20% zabeleženih u maju i novembru 2019, kada je premijer bio Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji kao predsednik parlamenta.

Međutim, bez obzira na povećanje zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem na Kosovu. Više od polovine ispitanika (62.8%) je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno političkim pravcem na Kosovu, precizira se dalje.

“Kada su bili upitani da li misle da njihovi glasovi mogu da promene situaciju na Kosovu, veliki broj građana (46.7%) izjasnio se da može da utiče na promenu. Istraživanje takođe pokazuje da 70.2% ispitanika zna za koju će stranku glasati, ili za koaliciju, ukoliko bi se raspisali centralni izbori u skorije vreme.”

Istovremeno, veliki broj ispitanika (65.7% Albanaca i Srba i 74.5% pripadnika drugih manjinskih zajednica na Kosovu) je mišljenja da je COVID-19 najviše uticao na ekonomski aspekt života. 

Takođe, većina ispitanika iz svih etničkih zajednica, prijavila je negativni uticaj COVID-19 na mentalno zdravlje: 59.2% kosovskih Albanaca, 65.2% kosovskih Srba i 64.5% pripadnika drugih zajednica.

I pored ovakvih podataka, većina učesnika istraživanja (78.8%) ipak tvrdi da je zadovoljna odgovorom javnih institucija tokom krize izazvanom pandemijom virusa korona.


Tagovi: USAIDUNDP

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije