17:05, 02.11.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Jedinstvo u borbi protiv nepravde nad žrtvama nasiljaGlavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, ocenila je danas da je presuda od svega tri i po godine za pokušaj teškog ubistva K.M. iz Gračanice, od strane njenog supruga, sramna za čitavo pravosuđe.

jedinstvo-u-borbi-protiv-nepravde-nad-zrtvama-nasilja

Radio Kontakt Plus

Hodžić je u izjavi za Kontakt Plus kazala da je, kao zvanično lice,i kao neko ko uvek podržava sve aktivnosti koje podrazumevaju borbu protiv nasilja prema ženama, zaista izbezumljena ovakvom presudom, ocenivši da ovakve presude imaju kontraefekat na sve prestupnike i ohrabrenje da neće biti kažnjeni ukoliko počine nasilje.

“Presuda za jedno ovakvo zlodelo je sramna za čitavo pravosuđe. Ovakva i ovakve presude za tako ozbiljna krivična dela, predstavljaju podsticaj, a ne kaznu, za sve nasilnike koji čine nasilje.

Pored toga, ovakve presude su kontraproduktivne, ne daju rezultate, i čak mogu da ohrabre potencijalne nasilnike da budu nasilni jer neće biti kažnjeni” – podvukla je Hodžić.

Naglasivši da je ponosna i da daje apsolutnu podršku organizaciji “Žensko pravo”, na čelu sa Ružicom Simić, Hodžić je izrazila nadu da će njihova borba ujediniti sve žene u borbi protiv nepravde nad žrtvama nasilja.

Ona je posebno istakla da kao društvo moramo pokazati jedinstvo,  jer “sutra svako može biti takva žrtva”. 

Izvršna direktorka nevladine organizacije „Žensko pravo“, Ružica Simić, uputila je protestno pismo povodom izricanja presude od svega tri godine i osam meseci  za pokušaj teškog ubistva K.M. iz Gračanice, od strane njenog supruga.

Foto: NVO Žensko pravo, FB stranica

Simić je u ime svoje organizacije protestovala zbog kazne koja je, kako je navedeno u pismu, ispod zakonskog minimuma.

Ona je navela da je okrivljeni T.M. 24. aprila ove godine naneo preko 22 uboda nožem svojoj supruzi K.M., u prisustvu dvoje maloletne dece.

“Nama je nejasno i nelogično da sudija nije uzeo izjavu ostećene u pogledu navoda okrivljenog, nego je rutinski njegove navode uzeo kao istinite i izrekao kaznu koja je čak ispod zakonskog minimuma. Dugogodišnje iskustvo, obrazovanje i poznavanje fenomena rodno zasnovanog nasilja i porodičnog nasilja, daje nam za pravo da očekujemo da će nasilnik po izlasku iz zatvora dovršiti započeto delo” – ističe se u pismu.   

Simić je u pismu upitala i kakva je poruka ovakve sudske odluke koja se šalje i samom okrivljenom kao i svim potencijalnim zlostavljačima. 

“U slučajevima nasilja i ubistava žena neophodna je objektivna  i nepristrasna istraga, odgovarajuća kazna za počinioce, ali i institucionalna odgovornost u tretiranju slučajeva nasilja u porodici. Ne postoji ništa što žena može uraditi, a da zasluži nasilje. Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i moramo ga oštro osuditi i kazniti na odgovarajući način. Nulta tolerancija na nasilje. I nikako drugacije!” – navedeno je u pismu. 


Tagovi: Adrijana HodžićNasilje

Povezane vesti