20:06, 18.10.2019Izvor: Beta, N1

Junker: Blokiranje pregovora sa Tiranom i Skopljem istorijska greškaVođe institucija EU ocenile su kao "tešku istorijsku grešku" blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

junker-blokiranje-pregovora-sa-tiranom-i-skopljem-istorijska-greska

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

"To je teška istorijska greška", rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je ocenio takođe da se radi o "grešci" jer, kako je rekao, "ogromna većina zemalja članica podržava otvaranje tih pregovora".

"Ako EU želi da bude poštovana treba da poštuje svoje preuzete obaveze", upozorio je Junker u obraćanju posle svog poslednjeg samita EU na kojem je učestvovao.

On je rekao da ne sumnja da će jednog dana te dve zemlje biti punopravne članice EU, prenela je portparolka EU Maja Kocijančić.

Francuska, Holandija i Danska odbile su da odobre početak pregovora sa te dve zapadnobalkanske zemlje.

Tusk je rekao da će se EU vratiti na to pitanje pre samita za Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, kako i piše u jednoj rečenici u zaključcima samita koje je objavila EU.

Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

"EU i zemlje članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana", naveo je Han u nizu Twitter poruka objavljenih posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu, na kojoj nije postignuta saglasnost o počinjanju pregovora sa te dve zemlje.

On se zahvalio svima koji su se noćas na sastanku na kome se raspravljala ta tema založili za to da se donese odluka od, kako je rekao, "velike strateške važnosti za EU" i koji su se borili za to da se pošalje "signal nade građanima Zapadnog Balkana".

Han je ponovio da ovo nije slavan trenutak za EU.

"Odbiti da se prizna dokazan napredak imaće negativne posledice, uključujući rizik destabilizacije Zapadnog Balkana sa punim uticajem na EU", napisao je on.

Han, koji u novoj Evropskoj komisiji više neće biti zadužen za proširenje već će imati resor budžeta, rekao je da je sada odgovornost EU da stane uz zemlje čiji građani su s pravom "do srži razočarani" i da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ih podrži.

"EU integracija Zapadnog Balkana jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu", napisao je on.

Han je dodao da želi da "bude jasan", da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se sa pravom nadale u pozitivan ishod.

"One su ispunile šta su obećale. EU je ta koja nije ostvarila obećano zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije, ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire", napisao je Han.

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju je u Twitter poruci na svom nalogu takođe izrazila razočarenje što je Savet EU propustio još jednu šansu da pokaže da je proširenje važno i da Unija održava obećanja i rekla da je "kredibilitet EU uništen".

Ona je napisala da je još jednom Francuska uzela EU kao taoca i da ne razume i nastavlja da podriva interese Unije na Balkanu.

"Francuska igra prljavu političku igru i plašim se da ćemo svi platiti cenu. To je nedopustivo", napisala je Fajon.

Francuska je najsnažniji protivnik otvaranja pregovora u ovom trenutku i traži reformu procesa proširenja.


Tagovi: AlbanijaEUJohanes Han

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije