21:06, 20.02.2019Izvor: Tanjug, RTS

Junker: Članstvo Balkana u EU – pitanje rata ili miraPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer u suprotnom, upozorio je, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog veka.

junker-clanstvo-balkana-u-eu-pitanje-rata-ili-mira

AP Photo/Yves Logghe

Žan-Klod Junker je sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU rizikujemo povratak u devedesete. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Žan-Klod Junker na zajedničkoj pres-konferenciji.

Dodao je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsednik početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je, podseća Hina, i prošle godine učestvovao na samitu inicijative u Bukureštu.

Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža Inicijativi tri mora i najavio da će pozvati i nemačkog predsednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan".

To ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterijuma za evropske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podseća Hina.


Tagovi: Žan Klod JunkerBalkanRegion i Svet

Povezane vesti