14:09, 12.10.2019Izvor: Tanjug, B92

Kac: SAD zainteresovane za sporazum Beograda i PrištineViši savetnik Nemačkog maršalovog fonda u Vašingtonu ocenio je da je administracija Donalda Trampa zainteresovana da se postigne mirovni dogovor Beograda i Prištine.

kac-sad-zainteresovane-za-sporazum-beograda-i-pristine

Foto: RTV Kim

Ali, ukazuje i da rešenje mora da ima podršku svih partnera u Evropi, uključujući i Nemačku.

Džonatan Kac je za Tanjug, nakon razgovora predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, rekao da veruje da je Trampov izaslanik Vučiću preneo da SAD žele da se dijalog nastavi, kao i posvećenost te zemlje postizanju dugoročnog rešenja.

On tako komentariše današnju izjavu srpskog predsednika, koji je novinarima rekao da je razgovor bio ozbiljan, otvoren i odgovoran i da mu treba vremena da promisli i vidi "šta nam je dalje činiti".

U razgovoru sa novinarima Vučić je potom rekao i da Beogradu niko ništa ne nudi po pitanju Kosova i da "neće ništa da nam daju".

Kac ističe da je jasno da postoje razlike u mišljenju različitih partnera kada je reč o kosovskom pitanju, ali da je najvažnije da konačno rešenje ima podršku, posebno partnera u Evropi, uključujući Nemačku i Evropsku uniju.

"Zabrinutost po pitanju razgraničenja i podele teritorija se mora uzeti u obzir u ovom procesu. I SAD i EU žele da se postigne dugoročno, mirno rešenje i da region nastavi evroatlantske integracije", rekao je Kac.

On dodaje da postoje različita mišljenja kako doći do održivog rešenja koje će podržati partneri Beograda i Prištine.

Upitan da li imenovanje specijalnog izaslanika znači da SAD želi da ubrza rešavanje kosovskog problema, Kac kaže da ne bi trebalo postavljati vremensku odrednicu ili pokušavati da se dođe do iznuđenog rešenja.

"Ne treba primoravati obe strane na dogovor koji neće biti održiv ili koji nije prihvatljiv. To bi bio korak u pogrešnom smeru i neće dovesti do stabilnosti, već do nestabilnosti", rekao je Kac.

"Bela kuća i drugi možda imaju vremensku odrednicu, ali o njoj će zapravo odlučivati dve strane u dijalogu i njihovi partneri koji podržavaju proces", rekao je Kac.


Tagovi: SADDijalogNemačka

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije