17:35, 19.08.2019Izvor: RTK2

Kamp za žene u nauci po prvi put na KosovuU Kosovu Polju je svečano otvoren WiSci kamp (Žene u nauci), gde će 120 devojaka sa Kosova, SAD -a, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije imati priliku da usavrše svoje veštine u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, matematici i umetnosti.

kamp-za-zene-u-nauci-po-prvi-put-na-kosovu

Foto: RTK2

Kamp za žene u nauci organizuje se po prvi put na Kosovu, dok se u svetu kampovi ovakve vrste održavaju svake godine. Na njemu učestvuju devojke od 15 do 18 godina, koje imaju afinitete ka drušvenim i prirodnim naukama. Organizatori su napravili selekciju, a domaćin kampa je AAB koledž.

"Zadovoljstvo nam je da su ovde prisutni predstavnici poznatih kompanija Intel, Microsoft, predstavnici raznih fondacija Ujedinjenih nacija i ambasada. Devojke iz celog sveta konkurišu za ovaj kamp, koji im pruža mogućnosti da uče matematiku, inženjerstvo, tehnologiju, a u okviru kampa imaju priliku da se upoznaju sa ženskim ekonomskim osnaživanjem, saradnjom i komunikacijom. Cilj je da devojke sarađuju u raznim tehnološkim oblastima, društvenim naukama, da rade na interkulturalnoj i međuetničkoj saradnji i sklapanju novih prijateljstava", kaže prorektor za saradnju i međunarodne odnose Venera Lunji.

"Pozvali smo devojke sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore, kao i devojke iz SAD -a da učestvuju u dvonedeljnim aktivnostima. U pitanju su nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, dizajn, matematika i ovo je divna prilika da se devojke sretnu sa nečim novim, što možda nisu imale priliku da vide u školi. Kamp podržavaju mnoge kompanije i organizacije i one su zainteresovane da nas podrže i u budućnosti.

"Nadam se da će devojke tokom kampa usavršiti znanje zahvaljujući najboljim mentorima", ističe direktor "Milenijum korporacije" na Kosovu Sara Olmstid.

Svrha postojanja ovakvih kampova je da mlade žene unaprede svoj naučni rad i budu podstaknute da nastave bavljenje naučnim radom.

"Kamp je jedinstvena prilika da steknemo znanje na mnogim poljima. Predavanja su svakodnevna, imamo lekcije od NASE, INTELA, tako da je dosta intenzivno i verovatno ćemo uspeti da naučimo sve ono što nam je potrebno", kaže Jovana Pavlović, koja pohađa Matematičku gimnazija u Beogradu.

"Meni puno znači ovo internacionalno iskustvo, pogotovo što upoznajemo mnogo devojčica iz regiona, ali i iz Amerike, koje ne bismo imali priliku da upoznamo", kaže Anđela Aćić, Računarska gimnazija Beograd.

"Došla sam u kamp kako bih spoznala šta zapravo želim da studiram. Volim nauku, ali ne znam za koji smer da se opredelim, zato sam došla ovde da pronađem ono što me zaista zanima. Naši savetnici su veoma dobri insktruktori i očekujem da će nam pomoći u našem izboru", kaže Viola iz Preševa, drugi razred srednje škole.

Ni predavači ne kriju oduševljenje što će raditi sa devojkama iz različitih zemalja.

"Savetnik sam u kampu. Ovde se nalaze devojke iz raznih zemalja. Moja oblast je rodna ravnopravnost i učešće žena u nauci", ističe Čaklin iz Los Anđelesa.

"Naš cilj je da pomognemo devojkama da unaprede svoj naučni rad i podstaknemo ih da nastave da se bave naukom. Smatram da bi devojke i žene trebalo da budu zastupljenije i da bi one mnogo više mogle da doprinesu razvoju okruženja u kome živimo", ističe Dilia Vašington, inženjerstvo i savetnik kampa "Žene u nauci" (Wi-Sci).

Kamp “Žene u nauci“  traje do 28 avgusta. Organizatori ovog kampa su Odeljenje za obnovljivu energiju pri Stejt departmentu, Ujedinjene nacije, organizacija Girls Up, Fondacija Milenijumski izazovi na Kosovu, Američka privredna komora na Kosovu i mnogi drugi.


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije