14:18, 30.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Atmosfera političke nestabilnosti podstiče napade na imovinu SrbaPovodom incidenata u mestu Gojbulja u opštini Vučitrn, gde su nepoznati počinioci pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim su vandalizovali staru zgradu škole, i Babinom Mostu kod Obilića, gde su opljačkane dve srpske porodice, Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da nadležni organi pronađu i kazne počinioce, kao i da se u ova dva mesta uspostavi stalno policijsko prisustvo.

kancelarija-za-kim-atmosfera-politicke-nestabilnosti-podstice-napade-na-imovinu-srba

Kancelarija za KiM

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da se prvi incident u Gojbulji dogodio 27. aprila, kada je, prema rečima očevidaca, grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim odustali su, kada su meštani izašli i suočili se sa njima.

Do drugog incidenta, navode iz Kancelarije za KiM, došlo je dva dana kasnije, 29. aprila, kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČK, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo su ih sprečili meštani. Policija je došla na mesto incidenta, ali tek nakon što su se izgrednici razišli.

Iz Kancelarije za KiM ističu da činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu čak osećali ni potrebu da se kriju, govori o tome u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra.

Protekle noći opljačkane su dve srpske porodice u Babinom Mostu kod Obilića kojima su, za sada nepoznate osobe, ukrale poljoprivredne mašine, navodi se u saopštenju. 

Zahtevamo od nadležnih organa da pronađu i kazne počinioce, i da se u Gojbulji i Babinom Mostu uspostavi stalno policijsko prisustvo kako žitelji ne bi bili prepušteni na milost i nemilost ekstremistima i provalnicima, ističe se u saopštenju.

“Još jednom smo se na užasan način osvedočili da atmosfera političke nestabilnosti na Kosovu i Metohiji podstiče bujanje ekstremizma i podstiče napade na imovinu Srba, i zato očekujemo da međunarodni predstavnici na terenu obrate više pažnje na položaj srpskog naroda i preduzmu proaktivne mere kako bi naš narod bio zaštićen”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Srpska lista: Svaka politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda

Srpska lista osuđuje seriju etnički motivisanih napada uperenih protiv Srba i njihove imovine u poslednjih nedelju dana, kao i odsustvo odgovornosti kod albanskih lidera i dobrog dela međunarodne zajednice, da ove napade osude. 

U saopštenju SL se navodi da je serija etnički motivisanih napada uperenih protiv Srba i njihove imovine u poslednjih nedelju dana uznemirila srpski narod na KiM, posebno zbog pasivnosti Kosovske policije koja niti sprečava ove napade, niti se trudi da otkrije počinioce.

“Kao po pravilu više od dvadeset godina svaka politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda, posebno u sredinama gde su u manjini i gde je dominantno starije stanovništvo. Srpska lista najoštrije osuđuje ova zlodela,kao i nepostojanje minimuma odgovornosti kod albanskih lidera i dobrog dela međunarodne zajednice, odnosno njihovih ambasada, da podignu glas i osude ove napade. Nažalost, brine nas i ćutanje srpskih i albanskih nevladinih organizacija koje bi trebalo da štite i bore se za prava svih građana”, navodi se u saopštenju SL. 

Iz Srpske liste upućuju kritike na račun vršioca dužnosti kosovskog ministra policije Dželjalja Svećlje, jer se “nijednom nije potrudio da otkriju počinioce i bar da osudi napade nad Srbima ili da poseti lokalne policijske jedinice i zahteva od njih da obezbede mir i sigurnost našim građanima”.


Tagovi: VučitrnPljačkaSrpska listaKancelarija za KiMObilić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije