19:54 | 04.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM i Srpska lista osudili dolazak Svećlje i Mehaja na sever KosovaIz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Srpske liste poručili su da dolazak kosovskih ministara Svećlje i Mehaja na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak predstavlja provokaciju koja je imala za cilj da iznudi reakciju Srba na tom prostoru.

kancelarija-za-kim-i-srpska-lista-osudili-dolazak-sveclje-i-mehaja-na-sever-kosova

Foto: Radio Kontakt Plus

Iz Srpske liste saopšteno je da "najoštrije osuđuju današnju provokaciju u organizaciji Prištine".

"U ovom trenutku građani su uznemireni i postavljaju pitanje u kom svojstvu je prištinski ministar odbrane Mehaj bio u srpskim sredinama, kojim povodom, ko ga je zvao, da li su u njegovoj pratnji bili pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i od koga su dobili saglasnost da uđu na sever", navodi se u saopštenju.

Politički predstavnici Srba ističu da "ovo nije obična poseta, već čista provokacija i da građani sa pravom zahtevaju da se prestane sa tim, jer se na taj način podriva mir na ovom prostoru".

Kancelarija za KiM: Današnja provokacija Prištine ima za cilj destabilizaciju regiona

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da današnja poseta prištinskih ministara administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, predstavlja provokaciju koja ima za cilj da iznudi reakciju Srba na tom prostoru i da dovede do destabilizacije regiona.

"Očekujemo da međunarodni, politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom. Apsolutno je nedopustivo prisustvo pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga na severu. Svećlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema šta da traži na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se uz međunarodne garancije na tu vrstu uzdržanosti obavezala", poručuju iz Kancelarije.

Naglašavaju da "očekuju da predstavnici međunarodnih bezbednosnih snaga reaguju, kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene".

"Zahtevamo da KFOR sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice", dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Tagovi: Srpska listaSever KosovaKancelarija za KiMDželjalj Svećlja

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije