09:35, 06.03.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Obijena Crkva Svetog Petra i Pavla u KlokotuPravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

kancelarija-za-kim-obijena-crkva-svetog-petra-i-pavla-u-klokotu

Kancelarija za KiM

Da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike, navode iz Kancelarije za KiM.

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom, navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede, ističu iz Kancelarije za KiM.

“Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da je samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve... 

Ističu i da to jasno pokazuje da svako nereagovanje insitutucija u Prištini, “potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta”.

Iz Kancelarije zahtevaju da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer, podvlače,  jedino tako se može graditi mir i zajedničko poverenje.


Tagovi: SPCKancelarija za KiMKlokotIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije