16:40 | 15.11.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Presuda Đokiću pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u PrištiniOdluka Apelacionog suda u Prištini da potvrdi presudu Zoranu Đokiću iz Peći, od 12 godina zatvora za navodni ratni zločin, pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini, reakcija je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

kancelarija-za-kim-presuda-dokicu-pokazuje-svu-ostrascenost-i-jednostranost-sudskih-instanci-u-pristini

Foto: RTS

Kako se ističe u saopštenju, ovoj presudi Đokićev branilac (Ljubomir Pantović), koga je angažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju, obavešten je iz medija, te nije dobio pisanu odluku, što je, kako se ističe, nedopustivo.

“I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVК, čijim se liderima sudi u Hagu”, navode iz Kancelarije. 

Iz Kancelarije najavljuju da će Đokićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, “jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca”. 

“Ovakvim drakonskim kaznama pokušava se, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Кosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava”, kaže se u saopštenju. 

Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviće da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, sud u Prištini je 11. februara ove godine osudio Đokića na 12 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Sudsko veće predvođeno sudijom Arbenom Hotijem proglasilo je Đokića krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisilio albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru.

Zoran Đokić uhapšen je početkom februara 2019. godine na Jarinju, kada je sa maloletnim sinom pošao da obiđe porodicu u Severnoj Mitrovici. Od tada se nalazi u zatvoru u Podujevu.
Tagovi: PravosuđeSrbiRatni zločinKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije