15:37 | 13.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kancelarija za KiM: Obijena crkvena kancelarija u Donjoj GuštericiKancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici. Takođe, potvrdila je raniju informaciju o obijanju povratničkih kuća kod Novog Brda, navodeći da je obijeno 11 od 21 kuće. 

kancelarija-za-kim

Foto: Kancelarija za KiM

Oba incidenta ova kancelarija okarakterisala je kao etnički motivisana. 

"Pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji. Ovo je 15. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC" - ocenjuju iz kancelarije Vlade Srbije. 

"Prethodno, od 21 povratničke kuće, u selu kod Novog Brda, čak 11 je obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta" - stoji takođe u saopštenju.  

Navode dalje da se ovim, broj zabeleženih, kako ocenjuju, etnički motivisanih incidenata, za 48 sati na prostoru KiM popeo na šest.

Podsećaju da su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, a da raseljenim vernicima iz Suve Reke, kako su naveli, nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, te da je izvršen pokušaj obijanja parohijskog doma u u Osojanu. 

"Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima" - ocena je Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Predstavnike međunarodnih organizacija na KiM pitaju "da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na KiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?", navodeći da će "ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika".
 
Tagovi: Kancelarija za KiMMušutišteOsojaneNovo Brdo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije