11:32, 13.11.2020Izvor: RTS, Radio Kontakt Plus

KBC u Gračanici uspešno se nosi sa prilivom pacijenata, apel da se građani pridržavaju meraU trećem talasu epidemije u srpskim opštinama južno od Ibra potvrđena su 44 slučaja koronavirusom, dok ih je u Kliničko-bolničkom centru u Gračanici bilo zbrinuto ukupno 69. Iako se zasad uspešno nose sa prilivom pacijenata, iz te zdravstvene ustanove apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih mera.

kbc-u-gracanici-uspesno-se-nosi-sa-prilivom-pacijenata-apel-da-se-gradani-pridrzavaju-mera

RTS

Direktor bolnice u Gračanici Bratislav Lazić kaže za RTS da je epidemiološka situcija u opštinama južno od Ibra ozbiljna, sa tendencijom daljeg pogoršanja, što se zaključuje iz povećanog priliva pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

Do sada smo imali 120 utvrđenih slučajeva zaraze kovidom 19. Sa početkom trećeg talasa od pre dve nedelje imamo 44 potvrđenih, dok je za to vreme u bolnici u Gračanici zbrinuto 69 pacijenata sa srednje teškom do izraženo teškom kliničkom slikom.

Prema njegovim rečima, za neke se rezultati pi-si-ar testa očekuju, kod drugih je test bio negativan, ali su na osnovu jasne kliničke slike i ti pacijenti tretirani kao oboleli od kovida 19.

"U Gračnici koja je najveća srpska opština južno od Ibra i najbrže raste broj zaraženih. Dolaze pacijenti sa ozbiljno pogoršanim zdravstvenim stanjem", navodi Lazić.

Govoreći o obeležavanju krsnih slava, Lazić kaže da se njihove prepruke ne razlikuju od onih koje savetuju SPC i Eparhija raško-prizrenska, a to je da se obeleže u porodičnom krugu.

Foto: RTS 

Lazić ističe da se, što se tiče privikavanja na situaciju sa koronavirusom, Kliničko-bolnički centar u Gračanici stabilizovao u odnosu na prethodni period.

Kapaciteti nisu veliki, ali zasad, sa 32 kreveta, uspešno se nosimo sa prilivom pacijenata sa kovidom 19, dodaje Lazić.

Što se tiče opremljenosti bolnice, Lazić je rekao da se zahvaljujući angažovanosti državnih organa zdravstvena ustanova u Gračanici u kontinuitetu dobija sve što je potrebno.

Lazić je apelovao na građane da najozbiljnije shvate trenutnu epidemiološku situaciju.

"Građani treba da nam pomognu odgovornim ponašanjem, jer niko ne može da očekuje da su zdravstveni radnici svemogući kad se simptomi već ispolje, pojavi teška klinička slika i život postane ugrožen", zaključio je Lazić.

Krizni štab opštine Gračanica: Još sedam novih slučajeva infekcije

Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je još sedam novih slučajeva infekcije korona virusom, pa je sada ukupan broj pozitivnih slučajeva 127.

Na odeljenju Infektivne klinike Kliničkog centra Priština u Lapljem Selu hospitalizovano je 20 pacijenata. 

Iz Kriznog štaba opštine Gračanica pozivaju građane na pojačan stepen odgovornosti i disciplinovanog ponašanja u narednim danima, što se pre svega odnosi na nošenje zaštitnih maski, održavanje distance i  pravovremeno javljanje u najbližu kovid ambulantu sa pojavom prvih simptoma.

„Molimo sve meštane da najozbiljnije shvate trenutnu epidemiološku situaciju i da se strogo pridržavaju svih propisanih mera kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih“, ističu iz Kriznog štaba.

Foto: RTS

Zbog velikog broja obolelih na KiM, od danas se uvodi policijski čas od 19 do pet ujutru u sedam opština – Prištini, Podujevu, Mitrovici, Peći, Đakovici, Gnjilanu i Uroševcu.

Odlukama kosovske vlade na administrativnim punktovima biće raspoređeno medicinsko osoblje koje će kontrolisati zdravstveno stanje svih koju odlaze na KiM. 


Tagovi: Laplje SeloGračanicaZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije