19:15, 24.09.2020Izvor: RTV Kim

“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu kosovskog premijera.

kek-prekrsio-zakon-o-upotrebi-jezika

Foto: Zeri

Kancelarija poverenika za jezike reagovala je na osnovu žalbe građana u vezi sa konkursom za nova radna mesta objavljenim na zvaničnoj veb-stranici KEK-a.

Javni konkurs, za 171 novo radno mesto objavljen je 14.09.2020. godine i obuhvata informacije i formulare samo na albanskom jeziku, saopštava Kancelarija poverenika za jezike i dodaje da na linku konkursa na srpskom jeziku nedostaju potrebne informacije. Ujedno je, kako navode, napisano da uopšte ne postoji aktivan javni konkurs za zapošljavanje.

“Na ovaj način KEK je građane drugih zajednica lišio pristupa važnim informacijama i mogućnosti zapošljavanja”, navode iz Kancelarije poverenika podsećajući da je svaka javna institucija u obavezi da objavljuje sve informacije od javnog značaja na oba službena jezika.

Iz Kancelarije je naloženo kosovskoj kompaniji da u skladu sa zakonom konkurs objavi i na srpskom jeziku i da produži rok za konkurisanje kako bi svim potencijalnim kandidatima bili pruženi ravnopravni uslovi.


Tagovi: SrbiKEKKPJ

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije