22:27, 12.10.2019Izvor: Tanjug, B92

Ker-Lindzi: Grenel - jasan znak posvećenosti Bele kućeProfesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka, Džejms Ker-Lindzi, ocenjuje da je imenovanje Ričarda Grenela jasan znak da SAD žele sporazum između Prištine i Beograda.

ker-lindzi-grenel-jasan-znak-posvecenosti-bele-kuce

Foto: Slavenski jutarnji

On je za prištinsku "Gazetu ekspres" rekao da je jasno da će zvaničnik Stejt departmenta, Metju Palmer, ostati u ulozi specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan i da će raditi zajedno sa Grenelom.

"Ostaje da se vidi šta to konkretno znači. Siguran sam da će Palmer, kao iskusan diplomata sa širokim znanjem o zapadnom Balkanu, biti veoma koristan izvor saveta i analiza za Grenela. Nadam se da je Grenel toga svestan. S druge strane, Grenel će doneti značajnu političku podršku procesu. Ako nađu način da rade zajedno, bili bi sjajan tim”, smatra Ker-Lindzi.

Stručnjak za zapadni Balkan ocenjuje da nije jasno u potpunosti šta stoji iza Trampove odluke da imenuje Grenela za izaslanika, ali da je jasno da američka administracija očigledno traži dogovor u vezi s Kosovom.

Ker-Lindzi dodaje da je glavno pitanje koje je podstaklo glasine o konačnoj prirodi dogovora činjenica da je Grenel i ambasador SAD u Nemačkoj.

"Znamo da su Vašington i Berlin imali različite stavove o Kosovu. Stoga se ovaj potez može činiti kao znak da se Nemačka sada vidi kao ključna zemlja koju treba poštovati. Kao što neki analitičari ističu, problem je što izgleda da Grenel nema najbolje veze sa nemačkom vladom", kaže Ker-Lindzi.


Tagovi: SADDijalogSporazum BG - PRNemačka

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije