09:53, 13.04.2019Izvor: RTS

KFOR uvežbava spremnost na severu KosovaU narednim danima KFOR će sprovoditi planirane obuke i vežbe širom Kosova, posebno na zapadu i na severu. Naglašavaju da su oni tu da obezbede bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude.

kfor-uvezbava-spremnost-na-severu-kosova

Radio Kontakt Plus

U KFOR-u kažu, da su vežbe najvažniji deo aktivnosti međunarodnih vojnika na KiM poslednjih meseci, a sve, kako navode, da bi bili što spremniji da intervenišu ukoliko bude potrebno.

Komandant KFOR-a Lorenco D'Adario, kaže da za sada nema indicija da se na Kosovu nešto sprema i da je situacija mirna.

Vežbe su pokrenute juče na severnim i zapadnim delovima Kosova. U KFOR-u kažu da žele bezbedno okruženje za sve i da i ljudi, iako ih vide oko sebe, treba da se osećaju sigurnije.

KFOR je ove nedelje organizovao boravak grupe novinara beogradskih redakcija, kako bi ih upoznao sa svojim aktivnostima, psihologijom delovanja i svojim ocenama stanja na terenu.

Komandant D'Adario se osvrnuo i na česte pokrete vojnika KFOR-a.

"Sada smo više pro-aktivno prisutni, tako da ćete videti naše ljude kako uvežbavaju ili treniraju. Mi ćemo nastaviti sa tim i u nedeljama koje dolaze i ovo je nešto šta mi inače radimo i ne radimo ništa drugo što vojska i vojnici ne rade, a sve u cilju da se održi spremnost za reagovanje ukoliko bude bilo potrebe za tim. I nismo od onih koji govore o onome šta rade, već jednostavno rade. Sednu u vozila i odu na vežbu i tako uvežbavaju dolazak na krizno mesto u svako doba dana ili noći helikopterom ili bez njega", kaže D'Adario. 

KFOR na Kosovu i Metohiji trenutno broji oko 3.500 vojnika iz 28 država, od kojih je 20 iz članstva NATO-a, a osam ne pripada toj organizaciji.

Srbi imaju različita iskustva sa KFOR-om. Od međunarodnih vojnika traže da ih zaštite u periodu dok na Kosovu traje tranzicija. Poslednjih dana su dovođenje albanskih vojnika na sever Kosova doživeli kao provokaciju i uznemiraenja.

Iz KFOR-a su, tim povodom, saopštili da ljudi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, naprotiv, njihovo prisustvo treba da bude u korist sugurnosti.

U KFOR-u kažu da će nastaviti svoje aktivnosti sa institucijama, naročito sa policijom, zato što je, kako kažu, zajednički interes bezbednost.

Ističu da su u kontaktu sa Vojskom Srbije, da na visokom nivou imaju zajedničke patrole duž administrativne linije i sve to garantuje da neće biti nekih iznenađenja.

Najmanje što žele, dodaju u KFOR-u, da osiguraju prostor za pogrešene interpertacije za ono što rade.


Tagovi: KosovoKfor

Povezane vesti