09:44, 07.07.2020Izvor: RTS / Radio Kontakt Plus

Klinička slika obolelih sada drugačija, veliki broj hospitalizovanih u Nišu na kiseonikuPrema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi, Užicu, Priboju, Lučanima, Bogatiću i Vladičinom Hanu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

klinicka-slika-obolelih-sada-drugacija-veliki-broj-hospitalizovanih-u-nisu-na-kiseoniku

Foto: Reuters

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hiruške Bolesti "Banjica", kaže da će u toj ustanovi koja se vraća u kovid sistem biti uglavnom zbrinuti pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok će pacijenti koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

Za pacijente koji se leče od Covid-19 odvojeno je osam odeljenja i do 320 kreveta, a lekari internisiti iz Kliničkog centra Srbije pristigli su u pomoć.

Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS da blagi pad novoobolelih u poslednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novoobolelih. 

Poručuje i da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan. 

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li naš zdravstveni sistem to izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne budemo imali dalji porast i ukoliko je ovo plato na kome smo sada. 

I novi Klinički centar u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. 

Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i statrosna struktura obolelih drugačiji. 

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, podseća dr Janković.

Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić kaže da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereca, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

"Imaju upale plića, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece", rekla je Ostojićeva.

Vučić se u 18 časova obraća javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 18 časova obratiće se javnosti povodom planova za suzbijanje epidemije koronavirusa, ali i razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Konferenciji za novinare prisustvovaće i ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 


Tagovi: Korona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije