16:00 | 31.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. Petru SarićuKnjiževna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. godinu, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, pripala je Petru Sariću za roman “Klobuk”.

knjizevna-nagrada-grigorije-bozovic-za-2021-petru-saricu

Foto: PKC "Akvarijus"

Žiri za dodelu nagrade čiji je predsednik bio Mileta Aćimović Ivkov sa još dva člana - Dragišom Bojovićem i Andrijanom Živanović, doneo je odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića pripadne Petru Sariću za, kako stoji u obrazloženju, složenu i višeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu “Кlobuk” (Srpska književna zadruga, Beograd, 2021).

“Pričajući o turskom vaktu u Hercegovini, Petar Sarić je u romanu ‘Кlobuk’, koji je izgrađen kao razvijena pripovest složene osnove, aktivirao neke od važnih i presudnih motiva i sadržaja nacionalne istorije, sudbine i identiteta. Među njima i motiv danka u krvi; promene vere i modela kulture, sa svim posledicama i psiho-emotivnim lomovima koje neminovno nosi, a koji je upečatljivo prisutan u prozi Ive Andrića i Grigorija Božovića”, naveo je stručni žiri.

Prema rečima žirija, Sarić je kroz nekoliko epizoda i dramatičnih događaja, odslikao hroniku porodice Begenišić i njegovog izabranog junaka Jovana/Asana, darovitog dečaka i neobičnog klobučkog dizdara, odabravši kao prostornu podlogu za svoj roman grad Klobuk.

“Višestruka veza sa događajima savremenosti, značenjska prepletenost i složenost aluzija, asocijacija i reminiscencija, vremena i događaja, slika i sećanja, a naročito unutarnja junakova drama oličena u identitetskom dvojstvu i rascepu, čine ovu Sarićevu pripovest o zahtevima istorije i nalozima porekla i sudbine znanom i bliskom, uverljivom i prijemčivom”, ističe stručni žiri i dodaje da je zbog toga ovo delo nagrađeno nagradom i imenom najznačajnijeg kosmetskog pisca Grigorija Božovića, a takođe i da je Petar Sarić danas najznačajniji pisac srpske književnosti na KiM.

Petru Sariću će nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, biti uručena u četvrtak, 9. juna na svečanosti u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku u 13.00 časova.
Tagovi: KulturaZubin Potok

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije