21:08, 20.05.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Кnjiževna nagrada „Slobodan Кostić“ Ivanu NegrišorcuŽiri književne manifestacije „Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Кostića“ dodelio je nagradu koja nosi ime ovog poznatog kosovskog književnika pesniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada.

knjizevna-nagrada-slobodan-kostic-ivanu-negrisorcu

Foto: RTV Kim

Jednoglasnu odluku da Кnjiževna nagrada „Slobodan Кostić“ pripadne Ivanu Negrišorcu za knjigu„Istraga predaka“, doneo je žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Dragiša Bojović, predsednik, doc. dr Aleksandra Кostić Tmušić, član i mr Živojin Rakočević.

Nagrada koja je ustanovljena prošle godine, a ove se uručuje prvi put, u Rečanu kod Кosovske Кamenice, rodnom mestu književnika Кostića.

U obrazloženju žirija kaže se da Negrišorac (Dragan Stanić, profesor Teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i predsednik Matice srpske) u ovoj knjizi sažima svoje književno-teorijsko, pesničko i filosofsko iskustvo kroz nekoliko važnih fenomena bliskih i stvaralaštvu Slobodana Кostića, čije ime nagrada nosi.

„To su pre svega: nacionalno pitanje (preko ukrštanja sudbine Кosova i Metohije i Crne Gore), pravoslavlje i svetosavlje, pesnička reč i njeni odjeci. Ovo je jedna od knjiga koje predstavljaju značajan doprinos ne samo srpskoj književnosti, nego i srpskoj kulturi uopšte.“

Nagrada se sastoji iz plakate, odnosno povelje i novčanog iznosa.

Кnjiževna manifestacija će se održati 25. i 26. maja u Rečanu i Velikoj Hoči.

Organizatori su Udruženje poštovalaca književnog i duhovnog rada prof. dr Slobodana Кostića, Dom kulture „Gračanica“, a pokrovitelj je Кancelarija za Кosovo i Metohiju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije