12:17, 10.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Književno veče sa dr Neletom Karajlićem u MitroviciPromocija knjige "Solunska 28 - O prijateljstvu i izdaji", autora dr Neleta Karajlića, biće održana večeras u Mitrovičkom društvenom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

knjizevno-vece-sa-dr-neletom-karajlicem-sutra-u-mitrovici

Foto: laguna.rs

Pre promocije knjige, čiji je početak planiran u 20h, prema rečima organizatora, od 19h održaće se jednočasovna diskusija pod nazivom "Juče, danas, sutra", na kojoj će biti reči o tome da li su "Nadrealisti" imati proročki karakter, koliko se danas konstruktivno koriste različiti umetnički vidovi u kritici društva, te ko su "junaci" novih generacija.

O svemu tome govoriće multimedijalni umetnik koji se bavi muzikom, filmom, televizijom, pozorištem i književnošću - Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić i Živojin Rakočević, pesnik, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici.

Ulaz je slobodan.

Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ranih osamdesetih osniva rok grupu "Zabranjeno pušenje", koja veoma brzo postaje jugoslovenski fenomen. U isto vreme radi na Radio Sarajevu, kasnije i na televiziji, satirično-humorističku emisiju "Top lista nadrealista", koja ostavlja dubok trag na celokupnom jugoslovenskom medijskom prostoru.

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, seli se u Beograd gde sa grupom "Zabranjeno pušenje" izdaje još jedan album "Ja nisam odavle", sa kojeg je pesma "Ženi nam se Vukota" u izborima brojnih TV stanica proglašena hitom 20. veka.

Za Radio-televiziju Srbije 1996. snima humorističku seriju "Složna braća".

Godinu dana kasnije, dr Nele Karajlić sarađuje sa filmskim režiserom i bivšim basistom Zabranjenog pušenja, Emirom Kusturicom, na muzici za film "Crna mačka, beli mačor", odakle nastaje ideja o osnivanju grupe "The No Smoking Orchestra".

Grupa postaje svetski priznata i nastupa u svim većim gradovima. Dr Nele Karajlić svira u grupi "The No Smoking Orchestra" sve do 2011. godine.

U prestižnoj operi Bastilja u Parizu piše libreto i igra u pank operi "Dom za vešanje" u režiji Emira Kusturice.

U produkciji Prve televizije 2013. radi na humorističko-satiričnoj seriji "Nadrealna televizija", a samo godinu dana kasnije izdaje i svoj prvi roman "Fajront u Sarajevu", koji postaje bestseler ne samo u Srbiji već i u regionu.


Tagovi: MitrovicaKosovoKultura

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije