15:52, 17.11.2019Izvor: RTK2

Koci: Na prve optužnice neće se dugo čekatiNakon što je predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati, obelodanio da su pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši, navodeći da će uslediti hapšenja, jedan od advokata akreditovanih pred Specijalnim sudom, Arianit Koci, navodi da nema pravnih razloga za skorija hapšenja.

koci-na-prve-optuznice-nece-se-dugo-cekati

Hybrid Justice

Pa ipak, Koci u izjavi za RTK 2 navodi da, iako je odluka o prvim optužnicama na Specijalnom sudu, veruje da do toga neće proteći mnogo vremena.

"Nemam informaciju da će neko biti uhapšen, a ne postoji ni pravni razlog da bilo ko bude uhapšen. Svi kojima je poziv upućen su se odazvali pozivu’’, kaže Koci.

Kada je reč o prvim optužnicama, Tužilaštvo, prema njegovim rečima, ima punu diskreciju i kada sve bude spremno, uslediće prve optužnice. 

Pozive Specijalog suda u različitim svojstvima do sada je dobilo više od 250 osoba, a zbog učestalih poziva poslednjih dana, u medijima se, kao period podizanja prvih optužnica sve češće pominje kraj ovog meseca. 

Ovakve navode dodatno je podgrejala izjava predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija da su nekim od bivših pripadnika OVK oduzeti pasoši.

"Pojedincima su oduzeti pasoši i nije im dozvoljeno da putuju u inostranstvo. Zbog toga, verujemo, da će prve optužnice biti podignute krajem ovog meseca ili u decembru’’, rekao je ranije za KosovaPress Gucati.

Oni koji budu među optuženima mogu računati na pravnu pomoć zahvaljujući sredstvima od 1,5 miliona evra iz budžeta za odbranu oputuženih. 

Ovim fondom rukovodi Kancelarija za pravnu zaštitu potencijalno optuženih pred Specijalizovanim većima, koja je, inače, pod istragom zbog navoda o mogućem ometanju pravde, uključujući navodno kršenje Krivičnog zakonika Kosova - opstrukcijom dokaza, zvaničnih postupaka i zastrašivanjima u toku postupka. 
 


Tagovi: Specijalni sudOVK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije