Argentina na krovu sveta, verovatno najbolje finale Mundijala ikada

U jednoj od najboljih utakmica koju je fudbalska igra ikad ponudila, a svakako najboljem mundijalskom finalu svih vremena, reprezentacije Argentine i Francuske priredile su spektakl za nezaborav. ...
Image

Dva puta je Argentina bila nadomak titule kroz 90 i 120 minuta igre na krilima tandema Di Marija-Mesi.

Takođe, dva puta je Kilijan Mbape vraćao grogiranog svetskog prvaka sa patosa, pre nego što je sudija svirao kraj.

Šest golova, tri penala, promašeni ziceri, sjajni potezi, pokidani živce, podivljale emocije…

Francuzi su posle okršaja titana predali krunu, Argentinci su prvaci sveta po treći put!

Vanvremensku dramu je posle 3:3 u dva sata igre rešio penal rulet, na kojem je kuglica bila plavo-bele boje.

Argentinci su pogodili svaki od četiri penala, neverovatno hladnokrvni su bili Mesi, Dibala, Paredes i Montijel, a na drugoj strani tragičari su bili Koman i Čuameni, koji nisu pogodili…

Pamtiće se i prepričavati fudbalska antologija, koja se večeras desila pred 90.000 ljudi na stadionu „Lusail“. Na jedinstvenom svetskom prvenstvu, dobili smo neverovatno finale i epilog.

Argentina je posle 36 godina i velikog Dijega Maradone, postala prvak sveta.

Lionel Mesi krunisan je u kralja fudbala. Makar da deli taj presto sa Dijegom i Peleom…

U krunisanju mu je najviše pomogao zemljak iz Rosarija, Anhel Di Marija. Di Marija je igrom obeležio finale, a Mesi ovaj Mundijal i fudbal XI veka.

Uostalom, Anhel je igrač za velike utakmice. Uvek našpanovan da ih odigra majstorski kao ono finale Lige šampiona 2014. godine kada su mu Ramos i Ronaldo ukrali slavu. Ali nisu Mesi i Di Marija sami igrali večeras…

Dosadašnji planetarni vladar ostao je pokopan i pod kramponima neumornih Fernandeza, De Paula i Mekalistera, napaljenih bekova Moline i Taljafika, gladijatorskih štopera Romera i Otamendija i deteta u špicu koje je na ovom Mundijalu izraslo u velikog napadača i na kraju idola argentinskih navijača – Emilijana Martineza.

Posle dvadesetak minuta sjajne argentinske igre, Di Marija je zabio prvi nož u srce Francuza. Namirisao je Dembelea i navukao ga da napravi penal – blag, ali čist k'o suza.

Mesi je ovo čekao. Možda je delovalo lako pogoditi sa 11 metara, ali je njemu u tom šutu sa kreča možda stajala cela karijera. Ništa ne bi bilo isto da je promašio. Ali je pogodio i otvorio vrata raja.

Posle jedne izgubljene lopte Mbapea, kada je loše reagovao u prijemu, otvorila se fatalna kontra Argentincima.

Molina iz prve, Makalister iz prve, majstorija Mesija, Alvarez iz prve, još jednom riđokosi „Škot“ iz prve, Upamekano je ostavio Varana da „pogine“, a Di Marija blagim bockanjem krunisao karijeru toliko zasluženim golom u još jednom velikom finalu. Delovalo je da će biti aposlutni junak finala i titule…

Francuzi su se tada bukvalno raspali kao ekipa. Skamenjeni i ljutiti Didije Dešan se odlučio da u 41. minutu napravi potez za nevericu i izvede bezopasne Usmana Dembelea i Olivijea Žirua.

Možda je delovalo ludo, u afektu, ali bilo je hrabro. I ispostavilo se kao pogodak. Uveo je Tirama i Koloa Muanija, te pomerio Mbapea sa krila u sredinu.

Nije ni drugo poluvreme mnogo bolje počelo za Francuze. Preko Di Marije je Argentina imala akcije i za treći gol, a onda je Skaloni odlučio da izvede najboljeg igrača, da „zatvori“ utakmicu sa Akunjom.

„Pucao“ je sebi u koleno…

Ulascima Kamavinge i Komana, Francuska je dobila „turbo“ pogon, a Argentinci kao da su prestali da igraju.

Pokušavali su valjanjem i faulovima da „kradu“ vreme i išlo im je dobro do 80. minuta, kada je usledio blickrig Francuza i dobili smo finale za anale!

Kolo Muani se pokazao kao sjajan potez Dešana, naterao je Otamendija da napravi penal i Mbape je pogodio. Za tinjajuću nadu koja je minut kasnije prerasla u požar! 

Argentina je bila u šoku, Mesi je izgubio loptu na sredini, usledila je brza akcija i novi gol Mbapea posle asistencije još jedne zlatne Dešanove izmene – Markusa Tirama.

Bili su to momenti princa svetskog fudbala, dok je nemoćni kralj sa druge strane gledao kako mu se životni san ruši kao kula od karata.

Kako su Argentinci izdržali do kraja da ne prime i treći gol, da se domognu produžetaka, to ne znaju ni oni sami…

Šokirani Skaloni se setio da uvede Montijela da juri Mbapea, Paredesa umesto umornog De Paula, a Lautara da zameni isceđenog Alvareza. Mnogo ranije je morao da povuče te poteze…

Izmene u produžecima su oživele Gaučose, dale im novu dozu kiseonika, rasteretile opklojenog Mesija i Argentina je opet počela da napada.

Argentinci su namirisali krv, Martinez je jako šutirao u Lorisa, lopta se odbila Mesiju na nogu, prelazi gol liniju i to je 3:2! Stadion „Lusail“ je eksplodirao!

Međutim, imao je i Mbape još nešto da kaže na sve to… Opet sa bele tačke.

Montijel je igrao rukom, a Kilijan Mbape postigao het-trik u finalu Svetskog prvenstva u Kataru!

Na kraju, bilo je suđeno da se drama sa šest golova reši penal ruletom. Bogovi su pogledali Argentince…


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.