09:26, 12.08.2020Izvor: KOHA / Radio Kontakt Plus

KOHA: Kosovska vlada nema platformu za dijalogKosovski premijer, Avdulah Hoti, više puta se osvrnuo na postojanje platforme za dijalog sa Srbijom, ali ona ne postoji. Za ovaj postupak, Vlada nema poseban pisani dokument, piše prištinska KOHA.

koha-kosovska-vlada-nema-platformu-za-dijalog

Foto: Ocnal

Jedan od pokazatelja ove tvrdnje je odgovor Vlade na zahtev za pristup javnim dokumentima, upućen od strane KOHE, 27. jula. 

Na listi dokumenata, koji je dobio ovaj medij, nije bilo dokumenta vezanog za platformu dijaloga Beograda i Prištine. 

Postoje ukupno četiri dokumenta, od kojih su dva govora, piše list.

Kao prvi dokument koji je predstavljen KOHI, je Upravljački program za period od 2020 do 2023, koji sadrži poglavlje 7, "Spoljna politika, integracija u EU i dijalog sa Srbijom", odnosno tačku 7.3, koja predviđa dijalog sa Srbijom.

Drugi dokument je govor premijera Avdulaha Hotija, održan na virtualnoj konferenciji Samita u Parizu, 10. jula 2020. godine.

Treći dokument je odluka o imenovanju Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog.

Konačno, četvrti dokument je govor premijera Hotija na sednici kosovske Skupštine o procesu dijaloga, održanoj 24. jula 2020. godine.

U drugoj stavki poglavlja Vladinog programa, koji je kabinet premijera prosledio listu, naglašava se da početku pregovaračkog procesa treba da prethodi objavljivanje platforme.

"Pre nego što je započeo dijalog sa Srbijom za konačni sporazum o međusobnom priznavanju postojećih granica, biće pripremljena platforma za dijalog u kojoj će se precizirati ciljevi koji će se postići konačnim sporazumom, pitanja koja treba uključiti, izveštavanje i transparentnost u toku postizanja ovog sporazuma ", navedeno je u programu.

Prva runda dijaloga, ponovo je započela krajem juna, dok je druga zakazana za septembar.

U međuvremenu su se održali sastanci na tehničkom nivou. 
 


Tagovi: DijalogSporazum BG - PRAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije