18:00, 18.08.2019Izvor: Koha, KoSSev, KosovaPress, B92

Koha: Tomor Morina na listi „lažnih veterana“Tomor Morina, bivši pripadnik „OVK“ koji je krajem jula uhapšen u Severnoj Makedoniji po INTERPOL-ovoj poternici Srbije, a potom oslobođen nakon što je skopski Krivični sud ocenio da zahtev Srbije za ekstradiciju Morine nije osnovan, nalazi se na listi lažnih veterana, prenosi Koha.

koha-tomor-morina-na-listi-laznih-veterana

Foto: Koha

Kosovo je sredinom avgusta prošle godine potresao skandal u vezi sa korupcijom u slučaju dodeljivanja penzija „veteranima OVK“. Tada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj (Elez Blakaj) objavio da je prikupio listu od 19.000 „lažnih veterana“, odnosno osoba koje ne ispunjavaju kriterijume za tu penziju. Zbog pretnji nakon te objave, Bljakaj je podneo ostavku na tu funkciju, a kasnije je i podignuta optužnica protiv 12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“.

12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ su:

Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku, zamenik ministra KBS, Nuredin Ljuštaku, zamenik gradonačelnika opštine Srbica, bivši poslanik u Skupštini Kosova (2014-2017), Sadik Haljitjaha, bivši komandant Operativne zone Paštrik i član vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa ratnih veterana, Škumbim Demaljiaj, poslanik AAK u Skupštini Kosova, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj, predsednik udruženja ratnih veterana OVK.

Jedna od 19.000 hiljada osoba čija penzija je oštetila budžet Kosova u iznosu od 68.153.333.14 evra je i Tomor Morina, navodi prištinska Koha. Sam Morina za ovaj dnevni list kaže da ne zna kako se to desilo. Saglasan je da su liste „naduvane“ i smatra da komandanti OVK koji su to učinili treba da odgovaraju.

„Ne znam zašto sam na listi lažnih veterana, ali za naduvavanje lista, nije u redu, ako neko nije bio u ratu, nije bio, ili ako je bio u ratu jedan dan ili nedelju dana, bio je u ratu, jer kad odeš u rat – ubiju te za jedan sat ili minut. Ali naduvavanja listi ima, to je štetno za same ratnike, jer kada se naduva lista, i prihodi onih koji su lošeg socijalnog stanja, vi znate posle rata je bili puno samoubistava vojnika OVK, to se dogodilo jer se oni nisu uključili po političkim partijama, nisu imali izlaz, živeli su na loš način, bili su zapostavljeni, od svih vlada. Trebalo je da se više uradi za ratne veterane, da ublaže siromaštvo“, kaže on za Kohu.

Srpski, ali i kosovski mediji pažljivo su pratili slučaj Morine koji je, nakon što mu je u julu određen ekstradicioni pritvor, oslobođen 14. avgusta. Procedura pred makedonskim sudovima trajala je nešto manje od mesec dana, a trenutno se, nakon odluke Krivičnog suda, a potom i potvrde odluke od strane Vrhovnog suda Severne Makedonije, čeka na konačnu odluku makedonskog Ministarstva pravde kojem je Srbija predala zahtev za ekstradiciju.

Do okončanja procedure, Morini je oduzet britanski pasoš. Morina živi u Londonu, a kao pripadnik OVK bio je aktivan u zoni „Dukađin“.

Prema njegovim rečima, optužnica protiv njega je podignuta zbog „ubijanja mnogo ljudi i spaljivanja kuće pre dvadeset godina“, prenosi Koha.

Morina tvrdi da ne zna zašto mu je oduzet britanski pasoš

Bivši pripadnik OVK, Tomor Morina, izjavio je da ne zna zašto su makedonske vlasti zadržale njegov britanski pasoš.

"Zadržali su mi putnu ispravu, tamo je ostao britanski pasoš. Sada čekam. Nemam ništa sa Makedonijom, to ću rešiti preko britanske ambasade u Prištini ili preko advokata u Skoplju", rekao je Morina u razgovoru za kosovski portal KosovaPress.

On je pre tri nedelje uhapšen na graničnom prelazu Blace po Interpolovoj poternici. Srbija ga tereti za ratne zločine protiv civilia na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine.

Vrhovni sud u Severnoj Makedoniji odbio je zahtev za ekstradiciju Morine Srbiji, uz obrazloženje da je on državljan Kosova, države koju Severna Makedonija priznaje i državljanin Velike Britanije, te da su dela za koji ga tereti Srbija počinjena na teritoriji KiM.

Morina je bio deo OVK u zoni "Dukađin" i učestovao je u mnogim bitkama, ali poslednja za njega bila je kako navodi portal KosovaPress, bitka na Košarama, nakon ćega se preselio u Veliku Britaniju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije