19:29, 11.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus / RTK

Komandant KFOR-a i Luiđi Di Majo razgovarali o situaciji na KosovuKomandant Kfora general-major Mikele Risi sastao se danas sa italijanskim ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđijem Di Majom.

komandant-kfor-a-i-luidi-di-majo-razgovarali-o-situaciji-na-kosovu

Foto: KFOR

Komandant Risi je italijanskog ministra upoznao sa celokupnom situacijom na Kosovu, a posebna pažnja bila je posvećena bezbednosnim i socio-ekonomskim aspektima, saopšteno je iz KFOR-a.

General Risi je tom prilikom istakao posvećenost KFOR-a u garantovanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja svim građanima Kosova, "podržavajući istovremeno dijalog između Beograda i Prištine koji je pod pokroviteljstvom EU", ističe se u saopštenju.

Na kraju posete italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, susreo sa italijanskim vojnicima KFOR-a i "izrazio duboko poštovanje zbog dugogodišnje uloge koju NATO i italijanski kontingent igraju u podršci miru i stabilnosti u regionu".

Di Majo pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Prethodno se ministar spoljnih poslova Italije sastao sa novoizabranim ministrom spoljnjih poslova Kosova Gljaukom Konjufcom. 

Italijanski ministar je poručio da njegova zemlja poziva na nastavak dijaloga Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije, što bi doprinelo procesu evropskih integracija.

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova Kosova i Italije, Gljauk Konjufca je poručio da je zahvalan Italiji na podršci koju ona pruža svakoj fazi izgradnje Kosova.

"Italija je pokazala da stoji uz Kosovo, koju zbog podrške Kosovu doživljavamo kao prijateljsku zemlju. Sa gospodinom Di Majom smo razgovarali kako da konkretizujemo naše odnose u pravcu ekonomske saradnje i veće trgovinske razmene između naših zemalja", rekao je Konjufca.

Jedna od tema sastanka ministara spojnih poslova Italije i Kosova bila je i budućnost Kosova, kao i čitavog regiona.

Konjufca je rekao da su razgovarali i o konkretnim projektima koji se odnose na inovacioni tehnološki razvoj, kao i ukidanje viznog režima. 
 


Tagovi: KFOR Italija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije