14:14, 11.06.2019Izvor: N1, Beta

Komandant Kfora: Osećaj očaja i straha zamenjen sa 20 godina mira i razvojaKomandant Kfora Lorenco Dadario rekao je povodom 20. godišnjice ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha, koji je tada vladao, zamenjen sa 20 godina mira i razvoja.

komandant-kfora-osecaj-ocaja-i-straha-zamenjen-sa-20-godina-mira-i-razvoja

Foto: Facebook stranica Kfora/ prtsc

"Kada pomislim na Prištinu 1999. godine sećam se osećaja očaja i straha, ali i najgoreg osećanja koje se završilo posle ratnih meseci građanskog rata. Mnogi ljudi su bili raseljeni, postojao je nedostatak bezbednosti i osnovnih usluga", rekao je Dadario na svečanosti povodom obeležavanja 20 godina od ulaska Kfora na Kosovo.

On je ocenio da je Kfor obezbedio sigurnost i slobodu kretanja za sve i tako stvorio uslove za nastavak usluga, političkog i građanskog života, radeći zajedno sa drugim međunarodnim organizacajama i misijama.

"Kao rezultat toga, Kosovo je zemlja daleko drugačija nego pre 20 godina. Kosovo je prošlo 20 godina mira i razvoja. Ovaj napredak nije došao besplatno. Tokom tih 20 godina, više od 200 vojnika izgubilo je živote tokom službe. Kosovo je svedok razvoja energetskog društva. Putovanje je puno izazova i još postoje mnoge poteškoće koje treba da se prevaziđu", poručio je on.

Komandant združenih snaga NATO, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je Kfor najveća operacija NATO u Evropi i da ostaje garant mirnog okruženja.

"Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na to što je Kfor učinio. Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Ona danas ostaje na Kosovu kao snaga koja garantuje mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice", rekao je Fogo.


Tagovi: KosovoGodišnjica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije