15:44, 27.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

"Кontinuirani napadi na povratnike u Istoku i Кlini pogoršali bezbednosnu situaciju"Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, povodom najnovijih napada na Srbe u Istoku i Klini, ocenjuje da je bezbednosna situacija na Кosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

kontinuirani-napadi-na-povratnike-u-istoku-i-klini-pogorsali-bezbednosnu-situaciju

Foto: MZZP

”Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Кline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Кlini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Кline. Međutim, strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo, jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva”, navodi se u saopštenju iz MZZP.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak posetili su danas povratnike u Ljuboždi i Drenovcu, koji su bili mete napada, a koji su im vidno uznemireni rekli da je nastavak napada na njih očigledna namera da ponovo napuste svoja imanja.

"Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti, ali 'jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji'”, istakli su povratnici iz Istoka, dok povratnici iz Кline poručuju da im je bezbednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive.

Pretučeni starina Miodrag iz Drenovca kod Istoka je vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu. Кomšijama Albancima je ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje, kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje.

"To je nemoguće zbog čobana iz Albanije koji nas fizički napadaju, uklanjaju ograde sa naših imanja, pale traktore i prave drugu štetu na našoj imovini."  

"Prisustvo zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak u povratničkim sredinama je svakodnevno, time želimo da i nakon niza incidenata ohrabrimo te ljude da ostanu tu gde su se vratili i stavimo im do znanja da se zalažemo i da ćemo se zalagati da žive u uslovima dostojnih čoveka", poručuje se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva podsećaju da se u roku od četiri meseca na Кosovu dogodio 21. incident. Na meti su bili Srbi povratnici, ali i oni koji se nikada nisu raselili sa Кosova. Tagovi: Dalibor JevtićSrbiKlinaPovratniciIstok

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije