08:10, 08.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica proslavlja Mitrovdan (FOTO)Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici, obeležavaju danas Sv. Velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatog kao Mitrovdan. Ovaj veliki praznik je gradska slava Kosovske Mitrovice. 

kosovska-mitrovica-proslavlja-mitrovdan

Radio Kontakt Plus

Svetu arhijerejsku liturgiju, u hramu Svetog Dimitrija, služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i uz pratnju crkvenog hora "Branislav Nušić".

Liturgiji je prisustvovao otac Danilo iz manastira Banjska, brojni vernici, kao i predsednik privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, Igor Simić iz Srpske liste i Milan Radojević - zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

Vladika Teodosije: Da više pazimo na svoju veru, svoj obraz, na ono što su nam naši preci ostavili

Vladika Teodosije je u besedi nakon liturgije poručio da nas Gospod u svetom Jevanđelju uči da ljubimo jedni druge.

“Najveća zapovest je zapovest o ljubavi, zato što je naš Gospod ljubav, on je izvor ljubavi i on nas uči da iznad svega ljubimo Boga, ali da isto tako ljubimo jedni druge, čak i one koji nas mrze. Ako se tako vladamo u ovom životu, onda će Gospod biti ispred nas i On će nas voditi kroz ovaj život i vojevati za nas i pobeđivati naše neprijatelje,” - rekao je vladika Teodosije.

Sam Gospod je rekao da je on put, istina i život - istakao je vladika Teodosije.

“Mimo tog puta, nema puta koji spasava. Neka nam Gospod da verU i nadu, da mi živeći i hodeći kroz ovaj život nikada ne posustanemo, da nas Gospod hrani neprolaznom hranom i čini da ono što je dobro uvek bude u nama i da mi budemo nosioci dobra, istine i pravde Njegove. Samo ako budemo slušali Njegovu reč svetog Jevanđelja, vršili zapovest Njegovu, onda ćemo mi biti svetlost koja će da svetli svetom,” - kazao je vladika Teodosije.

Mnoštvo je Svetih mučenika, istakao je vladika Teodosije, koji nisu hteli da se odreknu Hrista i da služe ovome svetu.

“I oni nama danas šalju poruku, da i mi u našem vremenu u kome živimo, da više pazimo na svoju veru, na svoj obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti, ali dušu svoju da ne izgubimo. Jer ovaj život je privremen, smrt nije kraj, to je samo prelaz u život večni. A ako služimo grehu, ako služimo ovom svetu, onda smo mrtvi i za ovaj i za budući život,” - istakao je vladika Teodosije.

On je rekao da nam zato današnji praznik i Sveti velikomučenik Dimitrije prvo poručuju da se uzdamo u Boga, da verujemo u Boga i da se ne uzdamo u čoveka, jer ako se čovek uzda samo u čoveka, a nema vere u Boga, taj čovek ne može ni sebi pomoći, a kako će drugima.

Zato, podvukao je vladika Teodosije, naša nada i uzdanje prvo u Boga, a onda da imamo ljubav među sobom i prema bližnjima, da ispunimo zapovest Božju, a onda da prepustimo sebe Gospodu da čini ono što je nama na spasenje, a što je na korist našoj Crkvi, našem narodu i našim bližnjima.

Vladika Teodosije čestitao je današnju slavu ovog grada i hrama, sveštenoslužiteljima i vernicima i svima koji Svetog velikomučenika Dimitrija imaju za svoju krsnu slavu.

“Neka bi molitvama Njegovim Gospod i nas spasao, da bi mi slavili Njegovo sveto ime, kako ovde na zemlji, tako i u večnosti,” - rekao je vladika Teodosije.

Nakon liturgije i litije, usledilo je rezanje slavskog kolača i Mitrovdanske česnice sa zlatnikom, u blizini spomenika knezu Lazaru.

Episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije, nakon litije, kod spomenika knezu Lazaru u Mitrovici, obratio se velikom broju okupljenih građana i poželeo srećnu slavu i napredak.

„Da bude napredak i da nam Gospod bude zaštita i potpora za sve dane našeg života. Neka je srećna i Bogom blagoslovena slava,“ - poručio je vladika.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, čestitao je prisutnima gradsku slavu uz želju da se i u buduće na istom mestu zajedno slave praznici, pobede i uspesi.

„Sabrali smo se da obeležimo krsnu slavu grada, koji je u prethodnim decenijama značio poslednju slamku spasa i najčvršći bedem odbrane sprskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovaj grad je jedan od temelja na kojima počiva ne samo srpski narod na KiM, nego i srpski identitet, misao i duh. Želim da gradsku slavu dugo godina obeležavate u miru, da dočekate mnogo bolje, srećnije i slobodnije dane, da svi zajedno slavimo pobede i uspehe,“ - kazao je Đurić.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, ujedno i domaćin, čestitao je Mitrovčanima slavu.

„Današnji dan je pokazatelj da solidarnost i sloga treba da krase i ojačaju ovdašnji narod,“ - dodao je Spirić.

Zlatnik iz Mitrovdanske česnice obradovao je malog Vuka Pavlovića.

Nakon rezanja kolača, vladika Teodosije je osveštao novoizgrađenu crkvenu trpezariju, u kojoj je po prvi put posle 16 godina održan slavski ručak.

Obeležavanje Mitrovdana, u Kosovskoj Mitrovici, počelo je juče, nizom kulturnih manifestacija.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava“ predstavljena je izložba slika umetnika, koji su učestvovali na likovnoj koloniji "Mladen Popović“.

Izložba fotografija i razglednica posvećena milenijumskom postojanju Eparhije raško-prizrenske autora i kolekcionara Milutina Milisavljevića, otvorena je sinoć u Gradskom muzeju.

Nešto malo kasnije, u Mitrovačkom dvoru održana je Duhovna akademija, na kojoj su se svečanom priredbom predstavili učenici svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada.Tagovi: SPCSlava

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije