13:23, 25.03.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Kosovska Mitrovica: Stigli nalazi sa Torlaka, preostala tri uzorka negativnaTri lica koja su testirana na korona virus i čiji su se rezultati čekali da pismenim putem stignu sa Instituta "Torlak" u Kosovsku Mitrovicu, negativni su i nisu zaraženi ovim virusom, potvrdio je danas specijalista epidemiologije dr Aleksandar Antonijević, iz Zavoda za javno zdravlje.

kosovska-mitrovica-stigli-nalazi-sa-torlaka-preostala-tri-uzorka-negativna

Radio Kontakt Plus

Institut za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, do sada je poslao ukupno 11 uzoraka sa sumnjom na Kovid-19, na testiranje u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu i u prvih 8 slučajeva rezultati su negativni, a danas su stigli rezultati za još tri uzorka, koji su takođe negativni.

Prema rečima dr Antonijevića, situacija je za sada pod kontrolom.

“Sve držimo pod kontrolom koliko je u našoj mogućnosti, nemamo pacijenata sa težom kliničkom slikom, nemamo hospitalizovanih pacijenata, situacija je mirna, pratimo, danas nismo imali pacijenata sa sumnjom za uzorkovanje. Sve ide u prilog tome da je situacija odlicna i da su se sve mere koje smo do sada preduzeli, pokazale kao dobre” – rekao je dr Antonijević.

On je skrenuo pažnju građanima da se svi drže propisanih pravila, uputstava i mera, jer, kako je rekao, što ih se više budemo pridržavali, brže ćemo izaći iz ove krize.

Dr Antonijević je rekao i da se sve odluke se sprovode u svim srpskim sredinama na Kosovu, Zavod u Kosovskoj Mitrovici je u kontaktu sa tamošnjim  infektolozima i za sada ni tamo nema nijednog zabeleženog slučaja zaraze korona virusom.

“Da ima nekih pacijenata ja bih to znao i bili biste obavešteni. Situacija u svim srpskim sredinama na celom  Kosovu je mirna i za sada dobra. Testiranja koja su rađena, nisu samo iz Mitrovice, već sa cele teritorije KiM” – rekao je dr Antonijević. 

On je izrazio nadu da će do kraja nedelje dobiti instrukcije za masovna testiranja na korona virus i tada ćemo, kako je rekao, imati mnogo jasniju i bolju sliku o celoj situaciji.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je trenutno najneophodnija isplata penzija i pomoć penzionerima, a na tome Krizni štab radi sa predstavnicima Pošte, Poštanske štedionice i Komercijalne banke.

Na brojeve telefona Pošte 028 425 455 i Komercijalne banke 028 423 395, građani mogu dobiti uputstva kada su u pitanju ovlašćenja za volontere koji bi dostavljali penzije, a na njima je odgovornost da maksimalno vode računa o preuzimanju i isplati.  

Spirić je rekao i da se trenutno sa Fondom PIO i Poštom radi na evidentiranju tačnog broja penzionera koji su na minimalnoj zaradi od 15.103 dinra i pokušaće da sa Udruženjem privrednika dođu do rešenja da se tim licima omogući pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

On je ponovio da se samoizolacija pokazala kao jedna od najboljih mera prevencije.

“Mitrovica nema zaraženih, grad mora da ostane takav, borićemo se jer svaki dan je težnja ka tom cilju da nemamo nijedan slučaj, niti da se zaraza na bilo koji način širi u našem gradu. Sprovodimo sve mere u cilju zaštite i u tom pravcu, danas nastavljamo sa dezinfekcijom i deratizacijom stambenih zgrada uKosovskoj Mitrovici. Što se tiče dezinfekcije prodavnica, apoteka, restorana i škola, danas smo započeli i to. Finalni krug dezinfekcije očekuje se za dva dana, kada su u pitanju objekti i stambene zgrade” – rekao je Spirić.

On je dodao da je fabrika “Javor” u Zubinom Potoku pokrenula proizvodnju maski, što će, kako je rekao, umnogome pomoći stanovništvu.

“Pokušaćemo da do sutra u 17h dobijemo 1000 maski od ove fabrike za građane Kosovske Mitrovice” – rekao je Spirić.

Spirić je istakao da moramo biti odgovorni  i čuvati zdravstveni sistem i ustanove, zbog čega se bez preke potrebe ne treba kretati po bolnici, domovima zdravlja i Zavodu za javno zdravlje, a sve informacije se mogu dobiti putem telefona.

Pacijenti koji osete bilo kakve simptome koronavirusa ili posumnjaju da ga imaju, da se javljaju mobilnim timovima odnosno epidemiolozima na brojeve telefona - 028 498 274, 064 825 28 20 i 064 48 74 237

Telefoni opštinskog kol – centra su: 028 421 140 i 028 421 141, za gluva i nagluva lica, Viber broj je 064 852 37 15.


Tagovi: MitrovicaZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije