13:31, 19.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica: Volonteri na raspolaganju starijim sugrađanimaU cilju prevencije zbog situacije sa epidemijom korona virusa, u Kosovskoj Mitrovici su organizovani  volonteri čiji je osnovni zadatak pružanje pomoći građanima starijim od 65 godina.

kosovska-mitrovica-volonteri-na-raspolaganju-starijim-sugradanima

Radio Kontakt Plus

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da se veliki broj mladih ljudi javio da pomogne u pružanju pomoći starijim sugrađanima, pa tako trenutno u Kosovskoj Mitrovici ima 125 prijavljenih volontera.

“Prijavljuju se svakodnevno i funkcionišu po principu poziva - kada nam se obrati za pomoć lice starije od 65 godina, volonteri se odmah uključuju. Imamo dve grupe – od 18 do 25 godina i od 25 go 40 godina” – rekao je Spirić.

Volonterima su danas od stane lokalne samouprave podeljene maske i rukavice i po pozivu građana uputili su se na adrese naših starijih sugrađana kako bi im dopremili osnovne životne namirnice.

Jovanka Lečić pripada starijoj kategoriji stanovništva, kojoj se ne preporučuje izlazak iz kuće, pa su joj namirnice danas doneli volonteri.

“Pozvala sam jutros, poslali su volontera koji je odmah došao, kupio namirnice i doneo i hvala najlepše” – kazala je ona.

Miloš Miljković jedan je od volontera angažovanih za pomoć starijim sugrađanima.

“Čim sam video objavu da su potrebni volonteri, dobrovoljno sam se prijavio. Upravo smo jednoj starijoj gospođi poneli lekove i namirnice Pozvao bih sve prijatelje i komšije da izađu u susret i pomognu starijim građanima u Kosovskoj Mitrovici” – rekao je Miljković. 

I Nati Vidosavljević volonteri su danas dopremili potrebne namirnice

“Doneli su sve što mi je potrebno, zaista sam prijatno iznenađena, organziacija je odlična i prezadovoljna, pošto živim sama, imam 80 godina i ne smem da izlazim” – kazala je Vidosavljević.

Dušica Mitrović, student Ekonomskog fakulteta, takođe se prijavila da volontira kako bi pomogla starijim sugrađanima.

“Mislim da je najpametnije da sada  pomažemo njima, jer ne mogu da izlaze iz svojih domova. Prijavili smo se kako bismo pomogli u očuvanju zdravlja naših starijih sugrađana, tu smo za šta god je potrebno i uvek ćemo se odazvati na njihov poziv” – kazala je Mitrović. 

Aleksandar Spirić je naglasio da ćemo samo uz disciplinu, odgovornost,uz pridržavanje preporuka i funckionisanja u skladu sa mogućnostima, uspeti da prebrodimo ovu situaciju.

Spirić je rekao da u gradu nije uveden policijski čas, već da je u pitanju savet i preporuka za izbegavanje kretanja, a u cilju prevencije. 

“Privremeni organ čini sve u interesu građana da ih zaštiti, bez obzira na nacionalnost, i naš osnovni zadatak je da uputimo preporuke i dajemo savete  da se izbegava, ne samo u vecernjim satima, nego i tokom dana, okupljanje, kretanje, da se slušaju uputstva i preporuke resornih ministarstava, nije reč ni o kakvoj naredbi, već o preporukama i savetima koji su u opštem interesu svakog pojedinca i tiču se svih nas” – istakao je Spirić.

On je rekao da hrane ima dovoljno, prodavnice su dobro snabdevene, 

Higijenski zavod, vatrogasna služba i JKP Standard, aktivno rade na dezinfekciji ne samo ulica, već svih javnih preduzeća i ustanova

On je dodao i da će se raditi na distribuciji lekova  pacijentima koji primaju redovnu, prepisanu terapiju. 

Stariji građani se mole da bez preke potrebe ne izlaze napolje, već da svoje potrebe iznesu svojim mlađim rođacima ili volonterima na brojeve telefona 028-421-140 i  028-421-141 od 8 do 22hTagovi: MitrovicaAleksandar SpirićKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije