15:02, 12.02.2020Izvor: RTS, Radio Goraždevac, Radio Kontakt Plus

Kosovska policija u Istoku uhapsila povratnika Žarka ZarićaKosovska policija uhapsila je u Istoku Žarka Zarića, povratnika u selu Ljubožda, preneo je RTS-u predsednik opštinskog organa Mališa Đurić.

kosovska-policija-u-istoku-uhapsila-povratnika-zarka-zarica

Radio Kontakt Plus

Žarko Zarić je uhapšen jutros, nakon što je posetio crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u centru Istoka. Grupa policajaca ga je,  po izlasku iz crkve, uhapsila i sprovela u Prištinu, navodi Radio Goraždevac.

Zarić kao povratnik već tri godine živi u Ljuboždi. Do sada, prema navodima Radio Goraždevca, nije imao sličnih problema sa zakonom,  a crkvu ispred koje je uhapšen, posećivao je redovno. 

Portparol Policije Kosova za region Peći Dževad Ibraj nije mogao da potvrdi ali ni da demantuje ovu informaciju, rekavši da ne raspolaže takvim podacima.

Radio Goraždevac je pokušao da stupi u kontakt  sa službenicom Kancelarije za zajednice u opštini Istok Vesnom Maliković, ali se ona nije javljala na telefon.

U policiji još nisu saopštili motiv hapšenja Žarka Zarića.

Baki Keljani, portparol Kosovske policije, u pisanoj izjavi za Radio Kontakt Plus, kaže da je hapšenje usledilo na zahtev kosovskog Specijalnog tužilaštva i da je uhapšeni upućen na ispitivanje.

Za detalje i motiv hapšenja, Keljani upućuje na Specijalno tužilaštvo.

Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povratak više od 200.000 prognanih Srba, smatra direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić u saopštenju navodi da je hapšenje Zarića brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na KiM u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda.

"Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu", navodi  Đurić u saopšenju.

I ovo hapšenje je samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje na KiM, stoji u saopštenju.

"Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provere prištinskih institucija” – naveo je Đurić i dodao da će Kancelarija za KiM Zariću obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć. 

Srpska lista najoštrije osuđuje hapšenje povratnika Žarka Zarića.

U saopštenju SL se navodi da je hapšenje Zarića isključivo motivisano političkim pobudama kako bi se sprečio povratak nasilno proteranih Srba sa KiM.

"Očekujemo da međunarodna zajednica najhitnije reaguje na represiju koja se vrši nad nedužnim ljudima” -  stoji u saopštenju.


Tagovi: HapšenjeSrbiIstok

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije