13:52, 03.03.2022 Izvor: Beta, N1

Poslanici u kosovskoj skupštini osudili ruski napad na Ukrajinu, predstavnici Srpske liste nisu prisustvovali glasanjuPoslanici u kosovskoj skupštini usvojili su danas rezoluciju kojom se ruski napad na Ukrajinu osuđuje kao agresija. Za usvajanje rezolucije glasala su 94 poslanika, a pre glasanja salu su napustili predstavnici Srpske liste.

kosovska-skupstina-osudila-ruski-napad-na-ukrajinu-srpska-lista-napustila-salu

Foto: N1/Kuštrim Kadiu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se pre nedelju dana dogodilo „ono što je malo ko očekivao“.

Dodao je da 23 godine nakon poslednjeg sukoba u Evropi, koji se odigrao na Kosovu, slike iz Ukrajine liče na evropsku tragediju koja se razvija i da niko ne treba da ostane ravnodušan.

„Napad na Ukrajinu je napad na civilizovani svet, to je napad na sve nas. Ukrajinci nisu započeli ovaj rat, ali moraju da se bore, jer ako prestane da ratuje, Ukrajine neće biti. Razlog zašto se solidarišemo sa njima jeste taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe. Mi smo miroljubiv i slobodoljubiv narod. Oštro osuđujemo rusku agresiju. Protagonista ovog strašnog rata nada se uskrsnuću mrtve imperije“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je osudio "nereagovanje Srbije na rusku agresiju i neuvođenje sankcija".

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredelenje, Mimoza Kusari-Ljilja, rekla je da će pružiti bezuslovnu podršku Ukrajini, te da građani Kosova osećaju bol i da se već dokumentuju ratni zločini.

Poslanik i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići, osudio je "agresiju koja se dešava u srcu Evrope", dok je poslanik i lider Lige demokrata Kosova (DLK) Ljumir Abdidžiku rekao je da se tom rezolucijom Kosovo svrstava u red velikih demokratija i zatražio da centralne vlasti pomognu Ukrajini.

"Tražili smo od vlade da formira poseban fond za pomoć Ukrajini. Takođe, zatražili smo od vlade da primi 5.000 ukrajinskih državljana. Ukrajina brani više od suvereniteta svoje zemlje. U Ukrajini se već osam dana brane sve ljudske vrednosti, između ostalog - sloboda, mir i pravda. Na tim vrednostima stoji i Kosovo", rekao je Abdidžiku.

Podvukao je da Kosovo treba da iskoristi ovu situaciju kako bi postalo član NATO-a i Evropske unije.

"Kosovo je demokratska država i naravno da je protiv tiranije. Poznate su nam posledice varvarskih napada", rekao je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri.

Igor Simić iz Srpske liste rekao je da je neophodno imati jedinstvo u skupštini kada je potrebno rešiti velike probleme, dok je Enis Kervan iz multietničke poslaničke grupe zatražio da se prihvate izbeglice i podnese zahtev za članstvo Kosova u NATO i EU.

Na početku sednice, na stolovima svih poslanika postavljeni su natpisi "Mi smo uz Ukrajinu", koju su poslanici Srpske liste postavili naopako.
Tagovi: Srpska listaSkupštinaKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije