21:15, 29.11.2018Izvor: Beta

Kosovska vlada demantuje da na Kosovo ne mogu da uđu novineKosovska vlada kao "propagandu iz Srbije" demantuje tvrdnju da se na Kosovu posle uspostavljanja takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvoljava ulazak i štampe iz Srbije.

kosovska-vlada-demantuje-da-na-kosovo-ne-mogu-da-udu-novine

Foto: Cenzolovka

Kako piše portal zeri.info u izjavi Vlade Kosova se ističe da su pod "propagandom srpskih zvaničnika" i neke međunarodne organizacije i institucije.

"Ističemo da taksa od 100 odsto, kao pravo Kosova da čuva svoj suverenitet, ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo podele štampe i informisanja pripadnika ni jedne zajednice", prenosi portal.

"Zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo da stvore i koriste svoje medije. Zajednice i njihovi pripadnici imaju rezervisane frekvencije za elektronske medije što je uređeno zakonom i međunarodnim standardima. Kosovski zakoni su omogućili pripadnicima zajednica i da budu deo organa upravljanja mnogih medijskih institucija medije", kaže se u izjavi Vlade Kosova.

U izjavi se ističe da je juna 2013. godine počelo emitovanje programa drugog kanala RTK u kojem je 85 odsto programa na srpskom jeziku i 15 odsto na jezicima drugih zajednica.

"Pritisci od strane srpskih vlasti i laži ne služe pravdi, niti procesu integracije", kaže se u izjavi i dodaje da će Vlada Kosova "učiniti sve da obezbedi sva ustavna prava za sve građane Kosova i posebno za srpsku zajednicu na Kosovu".
 


Tagovi: MedijiVlada Kosova

Povezane vesti