19:23, 26.03.2019Izvor: KoSSev

Kosovska vlada usvojila nacrt zakona o zabrani igara na srećuKosovska vlada usvojila je danas nacrt zakona kojim se zabranjuju sve igre na sreću u narednih 10 godina. Od ove zabrane izuzeta je jedino lutrija Kosova, saopšteno je iz Vlade Kosova.

kosovska-vlada-usvojila-nacrt-zakona-o-zabrani-igara-na-srecu

Foto: myjewishlearning.com

Nacrtom zakona o zabrani kockanja, predviđa se zabrana svih igara na sreću osim lutrije Kosova, kao i ukidanje prethodnog Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje. Ukoliko ovaj nacrt zakona bude usvojen u skupštini, stupiće na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova.

Krajem prošle nedelje, na vanrednoj sednici kosovske skupštine, sa 74 glasova za, usvojena je „Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“. 

Ovom rezolucijom naloženo je kosovskoj vladi da započne zakonske procedure za prekid aktivnosti svih vrsti igara na sreću, do izmene zakona ,ali i dat mandat skupštinskom Odboru za budžet i finansije da inicira procedure za sastavljanje novog zakona, koji zabranjuje rad kazinima i objektima u kojima se održavaju igre na sreću u periodu od deset godina.

Sednica je održana na predlog poslanika LDK Avdulaha Hotija, a nakon nedavnih tragičnih ubistava dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Istog dana, Kosovska policija u saradnji sa poreskom administracijom i Carinom Kosova sprovela je akciju na teritoriji 33 grada na Kosovu, u kojoj je pretraženo 235 kockarnica i kladionica, od kojih je njih 35 i zatvoreno.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj tim povodom, saopšteno je da zatvorene kladionice i kockarnice nisu imale dozvolu za rad, što je i bio razlog da se akcija sprovede.

Neke od pretraženih kladionica u okviru ove operacije nalazile su se i u Severnoj Mitrovici.


Tagovi: KosovoVlada Kosova

Povezane vesti