15:11, 01.07.2020Izvor: KoSSev

Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja virusa koronaKosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja virusa korona. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.

kosovska-vlada-usvojila-nove-mere-zastite-od-sirenja-virusa-korona

Foto: AFP

Deo mera odnosi se na smanjenje broja radnika u administraciji i rad od kuće ili online, zatvaranje svih kancelarija, kako institucija, tako i privatnih biznisa u kojima je bilo radnika koji su pozitivni na COVID-19 i izolacija kontakata zaraženih u trajanju od 14 dana.

Kontaktima obolelih se savetuje da, pored dvonedeljne izolacije, prate svoje zdravstveno stanje i odmah se obrate zdravstvenim institucijama ukoliko osete neki od simptoma (temperaturu, kašalj, otežano disanje ili dijareju).

Takođe, sanitarnim i opštinskim inspekcijama je naloženo da deluju u slučajevima nepridržavanja preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, kao i da uz asistenciju policije nadgledaju sve potvrđene slučajeve zaraze.

Još neke od mera koje se odnose na institucije, posebno one u kojima se radi sa šaltera, su i obaveza nošenja maski i od strane zaposlenih i od strane stranki, održavanje fizičke distance od 2 metra u redu i redovno provetravanje prostorija, a sprovodiće se i rigorozna kontrola nošenja maski na ulazu u institucije.

Maske moraju nositi i zaposleni u prodajnim i ugostiteljskim objektima, ali i svi u javnom prevozu i taksi vozilima. Dezinfekcija vozila je obavezna dva puta dnevno, a preporučuje se i otvaranje prozora.

Ugostiteljski objekti u obavezi su i da gostima stave na raspolaganje sredstva za dezinfekciju.

Pogrebne ceremonije mogu se obavljati samo u bliskom porodičnom krugu, a propisane su i dodatne mere zaštite u staračkim domovima. Istovremeno, zabranjena je i poseta članova porodice osobama u bolnicama.

Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno.

Najzad, ministarstvo će zatražiti od lokalnih samouprava da uspostave lokalne štabove.

Kao odgovor na povećani broj obolelih od COVID-19 na Kosovu, ali i jučerašnje izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija da je Infektivna klinika u Prištini „prenatrpana“, najavljeno je proširenje kapaciteta za lečenje ovih pacijenata, i da će dve klinike biti preuređene u kovid klinike.

Osim dermatologije, pulmologije i sportske medicine, na raspolaganju Covid-19 pacijentima biće i neurologija i psihijatrija, sa po 70 kreveta.

Ujedno se očekuje da će se u ustanovi za sportsku medicinu proširiti kapaciteti za još 50 kreveta, potvrdio je za Gazetu Express Basri Sejdiu, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova.


Tagovi: Korona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije