20:37, 04.01.2019Izvor: RTK, KoSSev

Kosovski specijalni tužilac demantovao navode medija o proširivanju istrage o ubistvu Olivera IvanovićaBeogradski mediji preneli su danas navode iznete na portalu arbeshi.info o proširenju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića. 

kosovski-specijalni-tuzilac-demantovao-navode-medija-o-prosirivanju-istrage-o-ubistvu-olivera-ivanovica

Foto: Radio Kontakt plus

U tekstu se tvrdilo da je na osnovu izveštaja jedne strane obaveštajne službe čije detalje je izneo isti portal, proširena istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, pozivajući se na potvrdu specijalnog tužioca Silja Hodže (Sylë Hoxha).

Isti portal je još 30. decembra, kao ekskluzivnu vest, objavio informacije za koje je tvrdio da su navodni detalji kako je izvršeno ubistvo Olivera Ivanovića i ko ga je izvršio, uz fotografije osoba za koje navodi da su navodno deo kriminalnog klana povezanog sa ubistvom Ivanovića, od kojih je i jedna osoba navodni neposredni izvršilac.

Ubrzo nakon što su beogradski mediji objavili danas vest, za Insajder je specijalni kosovski tužilac demantovao navode da je informacije dobio od (obaveštajne) službe, ali i to da je istraga proširena.

Kosovski tužilac Sile Hodža potvrdio da je tužilaštvo dobilo određene informacije, ali ne od neke službe, kako su preneli mediji, već od portala arbresh.info.

„Tačno je da smo dobili informacije, radim sa istraživačima na proveri. Tužilaštvo još nije donelo odluku o proširenju istrage, jer za sada nemamo dovoljno dokaza,“ rekao je Hodža za Insajder.

U nastavku prenosimo prevod teksta koji je sa arbeshi.info preneo RTK, a potom vest i beogradski mediji.

Specijalno tužilaštvo Kosova donelo je odluku o proširenju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića nakon informacija koje je dobilo od jedne strane obaveštajne agencije.

Specijalni tužilac Silj Hodža (Sylë Hoxha) izjavio je za Arbeshi.info da će se izveštaj i slike koje su dobijene biti deo predmeta istrage ubistva Ivanovića, prenosi RTK.

„Naravno, ovaj izveštaj će biti integralni deo predmetnog slučaja. Mi ćemo raditi sa istražiocima i ove slike i imena će biti deo predmeta“, kazao je tužilac Hodža.

Pet osoba su deo izveštaja jedne strane obaveštajne agencije koji govori o ubistvu Olivera Ivanovića.

U izveštaju koji je objavio arbeshi.info se ističe da se grupa koja je ubila Ivanovića sastojala od „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom i koje su angažovale srpske tajne službe“.

Kosovska policija sa svoje strane u saradnji sa pravosudnim organima preduzima sve potrebne istražne radnje.

U izveštaju strane obaveštajne agencije se ističe da je Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica.

„U vezi sa ovim slučajem, Kosovska policija je preduzela sve neophodne policijske radnje koje su u skladu sa našim nadležnostima i o tome redovno obaveštavala javnost. Istraga o ovom slučaju je u toku i to u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom“, iz Kosovske policije su rekli za Arbeshi.info.

Osoba za kojom već traga Kosovska policija, Milan Radoičić, u izveštaju je naznačena kao deo mreže – „on je dao naređenje da se uklone neki tragovi i dokazi“.

„Ekipa je bila smeštena u hotelu Oktan u Lešku i tu je boravila mesec dana pre ubistva (Ivanovića). Tokom ovog perioda članovi grupe su često odlazili u Mitrovicu. Viđeni su u belom rendž roveru i čak ih je u Zvečanu zaustavila policije zbog prekoračenja brzine. Vozilo je pripadalo braći Vulović i bilo je beogradskih registarskih tablica BG -788-GN. Od policijske jedinice koja ga je zaustavila zatraženo je da izbriše sve podatke o slučaju, kako je i postupljeno“, navodi se detaljno u izveštaju međunarodne obaveštajne službe.

Praćenje je obavljeno pažljivo i veoma diskretno.

„Nakon operacije 16. januara 2018. godine grupa se podelila u dva dela. Prva je poletela sa beogradskog, a druga sa prištinskog aerodroma“ navodi se u izveštaju koji je objavio arbeshi.info.

Njihova destinacija u naredna dve meseca bio je Tajland.

U grupi koja je poletela iz Beograda su bili Joca i Bojana.

Preko prištinskog aerodroma otišli su Peđa ili Predrag.

„Predrag ili Peđa je ubica (ubio je policajca u Srbiji ali je uz pomoć BIA-e pobegao iz zatvora)“, dalje se navodi u izveštaju.

Sa prištinskog aerodroma su poleteli i supružnici, Miloš i Barbara Šegetin.

U izveštaju se još navodi i da se Peđa razveo od supruge Irene Dragojević.

„Sve troškove boravka ekipe u motelu Oktan u Lešku je preuzeo Srđan Vulović pod nadimkom Gene“, dodaje se u izveštaju.

On je neposredno posle ubistva Ivanovića imao napad i bio je hospitalizovan.

Isti portal – Arbresh.info je još 30. decembra objavio vest „EKSKLUZIVNO – Grupa koja je ubila Ivanovića, sa istim informacijama i fotografijama navodnih članova kriminalne grupe, ali tada bez izjave specijalnog tužioca Silja Hodže.

Povodom ubistva Olivera Ivanovića, koje se dogodilo 16. januara, Kosovska policija je 23. novembra uhapsila Dragišu Markovića, kosovskog policajca koji je bio uključen u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića. Marko Rošić i Nedeljko Spasojević su takođe uhapšeni. Marković i Spasojević su kosovski policajci.

Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu advokata na produžetak pritvora branjenika Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića i Marka Rošića na dva meseca.

Odluka o pritvoru Osnovnog suda u Prištini od 21. decembra 2018. je i dalje na snazi i trajaće do 23.02.2019.

U vezi sa ubistvom srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića Kosovska policija traga i za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.


Tagovi: PravosuđeOliver Ivanović

Povezane vesti