12:34, 31.07.2020Izvor: SEEcult

Kosovski umetnik se povukao sa 58. Oktobarskog salonaKosovski umetnik Petrit Haljiljaj (Halilaj) odlučio je da se povuče sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu, nezadovoljan načinom na koji je Kulturni centar Beograda, kao organizator, predstavio Kosovo, prenosi SEEcult.

 

kosovski-umetnik-se-povukao-sa-58-oktobarskog-salona

Foto: SEEcult

Prema navodima Haljiljaja u otvorenom pismu, objavljenom u Artnetu, organizatori 58. Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje. Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Haljiljaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”. KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe “Sanjari” koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin.

Prema navodima Haljiljaja, koji je priložio i skrinšotove ispravki objava o učesnicima 58. OS na sajtu organizatora u proteklih par meseci, odlučio je da se povuče sa izložbe iz straha da bi njegov video-rad “Zrak svetla” (Shkrepetima / Flash of Light), koji se bavi problemima multietničkog Kosova, "mogao da bude pogrešno protumačen ili čak politički instrumentalizovan".

U KCB-u su najavili tokom dana saopštenje povodom odluke Haljiljaja da se povuče sa 58. Oktobarskog salona, koji bi trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Kako je za Artnet rečeno u KCB-u, to je javna ustanova kulture koja ima obavezu da sledi zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, koja ga ne priznaje kao nezavisnu državu.

Haljiljaj je naveo da je njegovo pismo rezultat višenedeljnih razgovora i diskusija sa saradnicima, kolegama i prijateljima, kojima je zahvalio za to. Posebnu zahvalnost Haljiljaj je izrazio umetniku Dejvidu Horvicu (David Horvitz) iz Los Anđelesa, koji će učestvovati na 58. OS, a predložio je da modifikuje svoj rad “Give Us Back Our Stars” nakon njegove odluke da se povuče.

“Ovaj gest vidim kao važan znak solidarnosti i isceljenja”, naveo je Haljiljaj, dodajući da mu taj gest "daje nadu i ostvaruje san".

Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević, umetnički direktor 53. OS (sa Mikom Hanulom) 2012. godine, izjavio je za portal SEEcult.org da “izgleda da će ‘Beogradsko bijenale’ dobiti svoj tako željeni međunarodni publicitet”. “Nažalost, taj publicitet je negativni publicitet. Možda će nam oni sada reći da je svaki publicitet dobar, ali nije”, dodao je Dimitrijević.

U majskom saopštenju KCB-a povodom odlaganja 58. OS i redukovanja formata te međunarodne izložbe zbog posledica epidemije korona virusa, uz imena umetnika bila je objavljena godina njihovog rođenja, mesto rođenja i trenutnog života i rada. Uz Haljiljajevo ime pisalo je da je rođen 1986. u Kostrcu, a živi i radi na relaciji Berlin, Bocolo i Runik.

Zvezdica se, inače, piše uz naziv Kosovo od 2012. godine (*Kosovo), na osnovu sporazuma, a odnosi se na fusnotu: "Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“.


Tagovi: KulturaKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije