22:27, 19.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Kosovski Ustavni sud zabrinut zbog "pretećeg diskursa" lideraKosovski Ustavni sud sa zabrinutošću prati “preteći javni diskurs” koji podstiču aktuelni predsednik Hašim Tači i vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija, gde pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju Tačijevog dekreta o određivanju novog mandatara vlade.

kosovski-ustavni-sud-zabrinut-zbog-preteceg-diskursa-lidera

Foto: RSE/Arton Konushevc

“Ustavni sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i napore političkih i institucionalnih aktera da uključe Ustavni sud u svakodnevne političke rasprave”, navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda, koje je medijima dostavljeno samo na albanskom jeziku. 

Dodaje se da Ustavni sud takođe najoštrije osuđuje “glasine o pojedinim sudijama, kao osobama koje imaju pojedinačna ovlašćenja ili odgovornosti za donošenje odluka o ovom slučaju”, uz podsećanje da ovaj sud deluje u celini, na osnovu ustavnih i zakonskih odredbi koje uređuju njegovo delovanje. 

“Ustavni sud uverava javnost da neće podleći takvim pritiscima i pretnjama i da nema potrebu za političkom ili javnom zaštitom, jer Ustav i zakon daju sve potrebne garancije za njegovo nezavisno i nepristrasno delovanje.”

Ustavni sud poziva sve strane u postupku da se suzdrže od komentara i radnji čiji je cilj uticati ili prejudicirati donošenje odluke Ustavnog suda u ovom ili bilo kojem drugom slučaju, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, kosovski Ustavni sud bi do 29. maja trebalo da odluči da li je Tačijev dekret o određivanju novog mandatara vlade, Avdulaha Hotija iz drugoplasirane partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK), ustavan ili ne. Do tada traje suspenzija dekreta. Ustavni sud odlučuje na zahtev poslanika Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje.


Tagovi: PravosuđeHašim TačiAljbin KurtiVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije