12:55, 12.01.2019Izvor: RTK2

Kosovski zvaničnici čestitali novo ime MakedonijiKosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj ocenili su da je Skupština Makedonije pokazala hrabrost i viziju, time što je izglasala ustavne promene, predviđene dogovorom iz Prespe, koje označavaju poslednji korak promene imena te zemlje.

kosovski-zvanicnici-cestitali-novo-ime-makedoniji

Foto: RTK2

"Republika Makedonija ili Severna Makedonija, kako će se sada zvati, napravila je veliki korak napred, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, nastavku reformi i integraciji zemlje u severo-atlanske institucije, obezbeđujući bolji život građanima, posebno mlađim generacijama. Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka, koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba da bude godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma”, napisao je Tači na fejsbuku.

Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji, ocenio je da će ova odluka će ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima, koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.

"Čestitke za istorijsko glasanje mojim kolegama u Skoplju. Ova odluka daje zeleno svetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u celom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unapredili ovaj proces”, kazao je Veselji.

Kao veliki korak za Makedoniju, ovu odluku je ocenio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je čestitao premijeru Makedonije Zoranu Zaevu "na prozapadnoj viziji" i Albancima u Makedoniji, koji "su imali ključnu ulogu u ovim promenama".

"Pozdravljam glasanje ustavnih promena u Skupštini Makedonije, čime dolazi do promene imena u Republika Severna Makedonija. To je veliki korak napred na evro-atlanskom putu naše susedne zemlje. Ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan je nada da naš region ide ka trajnom miru. Čestitam premijeru Zoranu Zaevu na prozapadnoj viziji koju je pokazao i Albancima u Makedoniji za ključnu ulogu u ovim promenama", napisao je Haradinaj.


Tagovi: KosovoMakedonijaRegion i Svet

Povezane vesti