21:17, 30.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovu 100 miliona evra zajma od Evropske komisijeEvropska komisija je potpisala ugovor o zajmu u okviru makrofinansijske pomoći kojim je obezbeđeno 100 miliona evra za Kosovo.

kosovu-100-miliona-evra-zajma-od-evropske-komisije

Georges Gobet/AFP via Getty Images

Evropska komisija potpisala Memorandum o razumevanju sa Prištinom kako bi se utro put za prvu isplatu 50 miliona evra makrofinansijske pomoći (MFP).

Iz Kancelarije EU u Prištini je saopšteno da bi druga rata od 50 miliona evra mogla da se raspodeli krajem ove ili na početku 2021. godine. 

Sredstva od MFP biće stavljena na raspolaganje u obliku dugoročnih zajmova po veoma povoljnim uslovima.

“Sredstva će doprineti unapređenju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodelu resursa, tako da vladini finansijski resursi mogu biti raspoređeni za ublažavanje teških socio-ekonomskih posledica koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Program MFP za Kosovo vredi do 100 miliona evra.

Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU u Prištini i specijalna predstavnica EU pozdravila je ugovor i pozvala kosovsku Skupštinu da brzo pređe na ratifikaciju ovog finansijskog ugovora, tako da proces raspodele te finansijske podrške ne zakasni.

Memorandumu o razumevanju usaglašeno je devet uslova praktične politike koji su u osnovi programa.

Među njima su mere povezane sa jačanjem javnih finansija i finansijske stabilnosti, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i unapređenje dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije.


Tagovi: Evropska komisijaKosovoPomoć

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije