12:31, 17.11.2019Izvor: Pobjeda, RTCG

Kosovu učinjena šteta, razgovaraću sa MarkovićemOdnosi Kosova i Crne Gore veoma su dobri, ali je sporazumom o razgraničenju Prištini učinjena velika šteta, kaže u intervjuu za Pobjedu predsednik Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti.

kosovu-ucinjena-steta-razgovaracu-sa-markovicem

Anadolija

Kurti za takvu, kako kaže, štetu Kosovu, ne krivi Crnu Goru, već bivše prištinske vlasti.

O svemu će, kako dodaje, razgovarati sa crnogorskim vlastima.

Govoreći o razgraničenju dve države, Kurti navodi da je prethodna kosovska vlast, umesto demarkacije granice sa Crnom Gorom, postavila novu granicu sa kojom je Kosovo izgubilo 8.200 hektara zemlje.

“Grešku je napravila naša komisija, koja umesto da se oslonila na geografske mape i granice obe federalne jedinice iz ustava Jugoslavije 1974, ona je u obzir uzela samo katastarske knjige, pri čemu je teret dokazivanja pao isključivo na našu stranu. Time je Kosovu učinjena velika šteta”, smatra Kurti.

Kaže i da, čim preuzme dužnost novog premijera, želi da se sastane sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, sa vlastima u Podgorici i vidi šta se može uraditi.

“Razmotrićemo mogućnosti i potruditi se da u ovom dogovoru ne bude gubitnika. Verujem da ću naići na razumevanje druge strane. Uostalom, imamo sporazum između predsednika Tačija i Filipa Vujanovića od 16. februara 2018. o korekciji demarkacije, koji nam u tome može pomoći”, navodi Kurti.

Ističe i da su odnosi Kosova sa Crnom Gorom veoma su dobri.

“Cenimo stav Crne Gore kada je reč o nezavisnosti Kosova, baš kao i podršku za našu integraciju u međunarodne institucije. Nismo zaboravili ni da je Crna Gora prihvatila albanske izbeglice za vreme rata devedesetih. Iskreno verujem u nadogradnju naših dobrih bilateralnih odnosa”, kaže Kurti.
 


Tagovi: Aljbin KurtiCrna GoraDemarkacija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije