08:05, 11.09.2020Izvor: RSE

KP: Oštećena četiri grobna mesta u Žakovu zbog radova na vodovodnoj mrežiKosovska policija potvrdila je da su na pravoslavnom groblju u Žakovu kod Istoka oštećena četiri grobna mesta.

kp-ostecena-cetiri-grobna-mesta-u-zakovu-zbog-radova-na-vodovodnoj-mrezi

RTS

Službenik zadužen za medije Kosovske policije za region Peći, Fadilj Gaši, u izjavi za Radio Slobodna Evropa objašnjava da su četiri grobna mesta oštećena prilikom izvođenja radova na vodovodnoj mreži u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja u Žakovu, opština Istok.

Gaši napominje da je policijska ekipa obavila uviđaj odmah nakon prijave da je na pravoslavnom groblju u Žakovu, starom preko 100 godina, došlo do oštećenja.

“Ekipa policije Kosova je zajedno sa opštinskim službenicima izašla na lice mesta. Jedna kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži je prilikom kopanja kanala izručila zemlju na četiri grobna mesta. Uzeli smo izjavu od svedoka i finansijskog menadžera projekta u okviru kog se izvode radovi, a danas će izjavu dati i vlasnik te kompanije”, objašnjava Gaši i dodaje da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije juče je saopštila da se desio “napad na srpska groblja” u selu Žakovo kod Istoka, te da su “napadi na srpska groblja postali toliko učestali da gotovo nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti napada”.

“Skrnavljenje grobalja u Žakovu kod Istoka, u kojem je pre rata živelo nekoliko desetina srpskih porodica, predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje jer, оsim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.


Tagovi: GrobljeSrbiIstokKosovska policijaIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije