Kosovski Ustavni sud privremeno obustavio primenu člana zakona za oprost do 100 evra

Ustavni sud je odlučio da odmah obustavi primenu člana 5 Zakona o nepokretnostima, kojim je opštinama omogućeno da oslobode poreza na imovinu sve građane do 100 evra.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kako se navodi u saopštenju, ovu odliku doneo je kosovski Ustavni sud nakon zahteva za ocenu ustavnosti koji je podnela Opština Prizren.

„Sud je jednoglasno odlučio da (I) se zahtev za uvođenje privremene mere u vezi sa gorenavedenim aktom usvoji u vremenskom trajanju do 30. novembra 2023. godine i shodno tome, (II) se odmah obustavlja primena člana 5. Zakona br. 08/L-224 o izmenama i dopunama Zakona br. 06/L-005 o porezu na nepokretnu imovinu i sprovođenje odluka donetih na osnovu ovog člana do navedenog roka“, navodi se u saopštenju, piše Klan Kosova, prenosi KoSSev.

Dalje, Ustavni sud je naveo da izricanje privremene mere protiv člana 5 osporenog zakona, omogućava izbegavanje povrede opštinskih obaveza i smanjenja relevantnih opštinskih prihoda.

„U suprotnom, odnosno ako Sud, nakon svoje ocene i konačnog odlučivanja, utvrdi da je gorenavedeni član u saglasnosti sa Ustavom, opštine bi mogle da primenjuju član 5. osporenog zakona, a građani bi i dalje imali korist od oproštaja poreza na nepokretnosti prema odgovarajućim procenama i odlukama skupština opština, dok će se oprošteni iznos za poresku 2023. godinu obračunavati kao akontacija za naredne godine prema samim odredbama gorenavedenog člana“, navodi se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.