„Odlično se zabavljam u susretima sa Borelom, imali smo nesuglasice i ranije“

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da nije prvi put da se ne slaže sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom, te da su njih dvojica i ranije ...
Image

Na konferenciji za novinare nakon sednice kosovske vlade, Kurti je rekao da je nedavno bio u Briselu kako bi postigao dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U tom sporazumu bi, kako je rekao Kurti, pisalo da se dijalog o normalizaciji odnosa završava pre marta 2023. godine.

„Nisam ja napisao da je rok mart 2023. godine, već je Brisel to naveo u pozivu na sastanak. U pozivu iz Brisela koji je na kraju trebalo da bude javno objavljen, postoji pasus gde je rečeno da se razgovori završavaju u martu 2023. godine“, dodao je Kurti.

Kazao je da je tražio da se dogovor postigne u februaru, ali su iz EU rekli da to nije moguće pre marta.

„Tražio sam da to bude februar, što pre to bolje. Rekli su ne, nisu predložili februar, već mart. Šta da radim, mart nije moja ideja. Međutim, to nisu stavili na dnevni red prethodnog sastanka u Briselu… Nije imalo smisla da na dnevnom redu budu samo tablice“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je dodao da već šest meseci na rešavanju pitanju registarskih tablica radi njegov saradnik Besnik Bislimi.

Kurti je okrivio visokog predstavnika EU, Žozepa Borela, jer „na konferenciji za novinare u ponedeljak nije uopšte spomenuo pitanje okončanja sporazuma tokom marta sledeće godine“.

Kazao je i da se „odlično zabavlja u susretima sa njim“.

„Možda se ne slažem sa njim, ali ovo nije novost. Novo je to što se on ne slaže sa predlogom EU. Nije prvi put da se ne slaže sa mnom“, rekao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.